četvrtak, 25. srpnja 2019.
Muffini sa voćem
Jednostavni i brzi muffini idealni za doručak.
Original recepta možete pronaći ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
115 g maslaca
150 g šećera
2 jaja
240 ml grčkog jogurta
naribana kora 1 limuna
1 žlica sjemenki maka
1 žlica arome vanilije
270 g brašna
1/2 žličice soli
1/4 žličice sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
12 komadića breskve
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama.
Mikserom pjenasto izradite omekšali maslac sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu i šećer se ne otopi.
Umiješajte jedno po jedno jaje. Dodajte i jogurt, naribanu limunovu koricu, vaniliju i sjemenke maka.
Brašno prosijte sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo pa umiješajte u smjesu sa maslacem.
Tijesto ravnomjerno rasporedite u kalup za muffine.
U sredinu svakom muffina utisnite komadić breskve.
Pecite u predhodno zagrijanoj pećnici 25 minuta.
Poslužite tople.
ponedjeljak, 22. srpnja 2019.
Tart iz Gainsborougha
Prvi puta kada sam čula sa kombinaciju kokosa i malina bila sam pa lagano zgrožena.
Naravno da je znatiželja pobijedila pa sam odlučila isprobati.
I oduševila sam se okusom.
Isprobala sam već preko nekoliko kolača u ovoj kombinaciji i uvijek me iznova iznenadi.
original ovog recepta pronašla sam u Jamie časopisu, i to prastarom broju iz 2016 kada je još izlazio u Hrvatskoj.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
125 g maslaca
250 g brašna
50 g šećera u prahu
1 jaje
2 žlice mlijeka
Za nadjev:
50 g maslaca
4 jaja
150 g šećera
200 g kokosa
1 žličica praška za pecivo
150 g marmelade od malina
150 g svježih malina
Namastite i pobrašnite kalup za pite.
U zdjelu prosijte brašno i šećer u prahu.
Dodajte maslac, jaje i mlijeko pa umijesite tijesto.
Omotajte ga rastezljivom folijom pa ga stavite u hladnjak na 30 minuta.
Ohlađeno tijesto razvaljajte pa njime obložite pripremljeni kalup.
Ponovno ga stavite na hlađenje 30 minuta.
Ohlađeno tijesto slijepo pecite 20 minuta.
Ohladite.
Za nadjev u prikladnom loncu otopite maslac pa ga ostavite da se prohladi.
Jaja sa šećerom pjenasto izradite mikserom.
Umiješajte prohlađeni maslac, kokos i prašak za pecivo i izmiješajte.
Po pečenom ohlađenom tijestu razmažite marmeladu od malina a svježe maline raspredite po njoj.
Prelite nadjevom od kokosa.
Pecite još 25-30 minuta dok se nadjev ne stisne i dobije zlatno žutu boju.
Ohladite prije posluživanja.
četvrtak, 18. srpnja 2019.
Voćni mak muffini
Nisam baš bila sigurna kako će mi se dopasti kombinacija maka i marelica ali baš mi je dobro sjela.
A onda sam se sjetila i da je baka uvijek u nadjev za makovnjaču stavljala par žlica pekmeza od marelice tako da nije ni čudo što mi se dopala ova kombinacija.
Original recepta pronašla sam ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
2 jaja
200 ml jogurta
120 ml maslinovog ulja
2 žlice meda
200 g mljevenog maka
80 g raženog brašna
žličica praška za pecivo
žličica ekstrakta vanilije
naribana korica limuna
voće po želji(ja sam koristila marelice)
Pripremite voće.
Zagrijte pećnicu na 220 C.
Kalupe za muffine obložite papirnatim košaricama.
Sve sastojke za muffine stavite u prikladnu posudu i izmiješajte pjenjačom.
Rasporedite dobivenu smjesu u pripremljeni kalup za muffine.
Rasporedite voće po vrhu muffina.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40 minuta.
Ohladite prije posluživanja.
ponedjeljak, 15. srpnja 2019.
Sočni kolač od borovnica
Jako volim kolače sa bobičastim voćem.
Jedino što među tim bobičastim voćem izbjegavati koristiti borovnice.
Nije da ih ne volim nego uvijek u kolaču puste sok koji onda iz nekog razloga izgleda zeleno.
I tako mi je to neprivlačno.
A fine su mi.
Dakle ovo je vrlo jednostavan kolač, onaj bazični masni biskvit sa borovnicama unutra i na vrh ide posip.
Koji sam ja zaboravila.
Eno me čeka u zamrzivaču da sutra, prekosutra napravim nekakav crumble ili nešto.
Kolač je izvrstan a sigurna sam da je sa posipom još i bolji.
Original recepta pronašla sam u Dobroj hrani
RECEPT:
Recept za ispis
Za posip:
55 g maslaca
100 g šećera
450 g oštrog brašna
1 žličica cimeta
Za biskvit:
85 g maslaca
100 g šećera
naribana korica 2 limuna
230 g brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
1 žličica cimeta
malo naribanog muškatnog oraščića
2 jaja
125 g mlačenice
400 g borovnica
Za sirup:
65 g šećer
sok 2 limuna
Za posip pomiješajte hladni maslac, šećer, cimet i brašno tako da dobijete mrvičastu smjesu. Stavite ih u hladnjak dok pripremite biskvit.
Namastite i pobrašnite dublji lim za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Pjenasto izradite maslac, šećer i limunovu koricu.
Dodajte jedno po jedno jaje.
U prikladnu posudu prosijte brašno pomiješano sa praškom za pecivo, soli, cimetom i muškatnim oraščićem.
Umiješajte u pjenastu smjesu maslaca.
Umiješajte u mlačenicu.
Na kraju nježno umiješajte i borovnice.
Smjesu izlite u pripremljeni kalup za pečenje pa posipajte pripremljenim posipom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.
Malo prije kraja pečenja pripremite sirup.
Na umjerenoj vatri kuhajte limunov sok pomiješan sa šećerom dok se šećer ne otopi a sirup malo reducira. Izvadite kolač iz pećnice pa ga odmah prelite pripremljenim sirupom.
Ohladite.
Poslužite uz kuglicu sladoleda.
četvrtak, 11. srpnja 2019.
Kolač sa marelicama
Sezona marelica se pomalo primiče kraju.
Ja još planiram ovog vikenda napraviti jednu turu pekmeza.
baš smo vodili raspravu neki dan o okusima pekmeza koji su nam najdraži, uvjerljivo su pobijedile marelice a onda slijede šljive.
Tako da iskoristimo sezonu ovih dana sve nešto sa marelicama tako i ovaj kolačić.
Original recepta pronašla sam ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
75 g maslaca
2 jaja
250 g brašna
prstohvat soli
2 žlice šećera
2-4 žlice ledeno hladne vode
Za nadjev:
120 g omekšalog maslaca
80 ml meda
85 g mljevenih badema
2 jaja
60 ml vrhnja za šlag
8-10 marelica
Za tijesto u prikladnu posudu stavite omekšali maslac i šećer pa ga mikserom izradite dok ne postane pjenasto i šećer se otopi.
Umiješajte jedno po jedno jaje.
Brašno i sol prosijte pa umiješajte u dobivenu smjesu.
Umijesite glatko tijesto.
Po potrebi dodajte vode.
Tijesto omotajte rastezljivom folijom pa ga stavite u hladnjak na jedan sat.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Kalup za pitu namastite i pobrašnite.
Ohlađeno tijesto razvaljajte pa njime obložite pripremljeni kalup.
Slijepo pecite 10-15 minuta.
Ohladite.
Za nadjev mikserom pjenasto izradite omekšali maslac.
Umiješajte med, jedno po jedno jaje, vrhnje za šlag i na kraju mljevene bademe.
Rasporedite nadjev na pripremljeno tijesto.
Marelice operite, odstranite im koštice i prepolovite ih.
Složite marelice na nadjev.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25-30 minuta.
ponedjeljak, 8. srpnja 2019.
Torta sa tri mousse-a
Kod nas su temeperture vani konačno malo urazumile i prognoza za ovaj tjedan je baš po mom guštu, neće temperatura preko 25 C.
A ova torta, ona je idealna baš za te vruće dane. Odrežete šnitu i vratite tortu odmah u frižider da se ne zagrije za repete.
Original recepta pronašla sam ovdje.
RECEPT:
Recept za ispis
Za tijesto:
110 g brašna
60 g kakaa
100 g šećera
2 jaja
115 g maslaca
1/2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
Za čokoladni mousse:
300 g nasjeckane čokolade
500 ml vrhnja za šlag
2 žličice želatine u prahu
Za mousse od maline:
200 g svježih borovnice
500 ml vrhnja za šlag
1 vrećica želatine u prahu
Za mousse od bijele čokolade:
300 g bijele čokolade
500 ml vrhnja za šlag
2 žličice želatine u prahu
Za ukras:
150 g čokolade
150 ml vrhnja za šlag
borovnice
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Pomiješajte brašno sa kakaom, praškom za pecivo i soli pa prosijte smjesu.
Maslac i čokolodu stavite u vatrostalnu posudu pa otopite na pari.
Glatku smjesu ostavite da se malo prohladi.
Mikserom pjenasto izradite jaja sa šećerom pa miksajte dok se smjesi ne udvostruči volumen i šećer se ne otopi.
Umiješate prohlađenu smjesu čokolade i maslaca.
Na kraju umiješajte prosijanu smjesu brašna.
Dobivenu smjesu ulite u pripremljeni kalup i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta.
Ohladite.
Ohlađeni biskvit stavite na tanjur za posluživanje pa oko njega stavite obruč kalupa za tortu.
Za čokoladni mousse na pari otopite nasjeckanu čokoladu sa 200 lm vrhnja za šlag. Ohladite.
Želatinu prelite sa dvije žlice hladne vode pa je ostavite na nabubri.
Ostatak vrhnja mikserom izradite u čvrsti šlag.
Želatinu sa dvije žlice vode otopite na laganoj vatri.
U šlag umiješajte rastopljenu želatinu i malo prohlađenu čokoladu.
Rasporedite na pripremljeni biskvit i zagladite površinu.
Stavite u hladnjak dok pripremate mousse od borovnica.
Za mousse od borovnica vilicom ispasirajte borovnice.
Želatinu prelite sa četiri žlice hladne vode pa je ostavite na nabubri.
Vrhnje mikserom izradite u čvrsti šlag.
Želatinu sa dvije žlice vode otopite na laganoj vatri.
U šlag umiješajte rastopljenu želatinu i pire od borovnica.
Rasporedite na čokoladni mousse i zagladite površinu.
Stavite u hladnjak dok pripremate mousse od bijele čokolade.
Za čokoladni mousse na pari otopite nasjeckanu čokoladu sa 200 lm vrhnja za šlag. Ohladite.
Želatinu prelite sa dvije žlice hladne vode pa je ostavite na nabubri.
Ostatak vrhnja mikserom izradite u čvrsti šlag.
Želatinu sa dvije žlice vode otopite na laganoj vatri.
U šlag umiješajte rastopljenu želatinu i malo prohlađenu čokoladu.
Rasporedite po mousse-u od borovnica i zagladite površinu.
Stavite u hladnjak dok pripremate ukrasni sloj.
Na pari rastopite čokoladu sa vrhnjem za šlag.
Ostavite da se malo ohladi pa rasporedite po mousse-u od bijele čokolade.
Ukrasite malinama.
Ohladite.
Prije posluživanja odstranite obruč kalupa.
utorak, 2. srpnja 2019.
Brownie cheesecake
Još jedan cheesecake :)
Ali već i ptičice na grani znaju kako ja volim ovaj tip torte i da ih imam još otprilike tisuću spremljno za isprobati.
Ovaj dotični recept je iz Andreine kuharice.
Recept za tortu sam u potpunosti slijedila jedino što sam ovoga puta za voćni preljev iskoristila marelice a ne klasično crveno voće.
Takvo je bilo stanje hladnjaka, imala sam nešto marelica koje je trebalo podhitno potrošiti a količina nije bila baš za nekakav pekmez napraviti pa su završile kao prilog uz ovu tortu..
I baš fino odgovaraju, kao da jedete sachericu sa sirom, takav je okus.
RECEPT:
Recept za ispis
Za brownie podlogu:
170 g čokolade
170 g maslaca
125 g brašna
2 žlice kakaa
3 jaja
100 g šećera
žlica arome vanilije
prstohvat soli
Za kremu od sira:
600 g krem sira
4 žlice šećera
2 jaja
Za preljev od voća:
450 g marelica
50 g šećera
Zagrijte pećnicu na 160 C.
Na pari otopite čokoladu. U otopljenu čokoladu dodajte kakao.
Pomiješajte jaja sa šećerom, soli i vanilijom pa umiješajte u otopljenu čokoladu.
Na kraju primiješajte brašno.
Okrugli kalup za tortu obložite papirom za pečenje pa ulite brownie smjesu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta.
Za kremu pomiješajte sir sa jajima pa sve dobro izmiješajte da dobijete glatku smjesu.
Izvadite brownie podlogu iz pećnice pa na nju nježno izlite pripremljenu kremu od sira.
Vratite tortu u pećnicu i podignute temperaturu na 170 C pa pecite još 30 minuta.
Ohladite.
Za preljev voće pomiješajte sa šećerom. Kuhajte na laganoj vatri dok ne otopi pa smanjite temperaturu i nastavite kuhati dok se preljev ne zgusne.
Poslužite sa tortom.