ponedjeljak, 23. rujna 2019.

Pečena riža na mlijeku sa šljivama


Dakle kod mene potpuni raspad sistema ovog vikenda.
U dobrom smislu.
Sve je počelo u petak kada su do mene stigle neke nenadane informacije.
Znate ono kad ste tako ugodno iznenađeni da vam glava na radi...
Za subotu sam imala brutalno nagurani raspored i sto stvari za napraviti. I svakoj do zadnje sam se veselila.
Međutim sve sam otkazala, pomaknula ili jednostavno zaboravila na njih i samo sam se prepustila danu.
I uživala sam.
Bila je subota, vani divan sunčani jesenjski dan.
Tako da sam nabila sunčane naočale na nos, izašla i stana i krenula put pod noge.
Završila sam šetajuči po Zagrebu kao prosječni turist.
Stvarno ima nešto u tome da jedan dan digneš ruke od svega i ne radiš ništa, i ne žuriš nikuda. Samo jesi i čekaš da vidiš kuda će te dan odvesti.
Tako da se onaj period preslagivanja zbog kojem sam neko vrijeme izbivala sa bloga nastavlja.
Uglavnom jedan od planova za subotu bila je pita od šljiva koja mi se u nedjelju nije dala raditi.
Šljive su bile već poprilično zrele tako da ih je polovica završila u ovoj riži na mlijeku koja je jučer popodne bila odličan desert još onako topla a danas super doručak.
Original recepta pronašla sam ovdje.

RECEPT:
Recept za ispis

Za rižu:

105 g riže
50 g šećera
1/4 žličice soli
srž i mahuna 1 vanilije
1 l mlijeka
30 g maslac

Za šljive:

700 g šljiva
80 ml prošeka
3 žlice šećera
srž i mahuna pola vanilije

Zagrijte pećnicu na 160 C.
U dubljem lim za pečenje pomiješajte rižu, šećer, sol i sjemenke i mahunu vanilije.
Ulite mlijeko pa izmiješajte.
Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu pa promiješajte svakih 10-ak minuta da se riže ne bi primila za lim.
Dok se riža peče pripremite šljive.
Šljive operite i odstranite im koštice.
Složite ih u lim za pečenje za prerezanom stranom prema dolje.
Prelite prošekom, posipajte šećerom pa dodajte i mahunu i srž vanilije.
Prekrite aluminijskom folijom pa pecite dok šljive ne budu mekane, 15-20 minuta.
Rižu pecite 1,5 sati mješajući svakih 10 minuta.
Izvadite iz pećnice i umješajte maslac.
Možda će vam se riža činiti rijetka ali hlađenjem će se zgusnuti.
Poslužite mlako, u zdjelicama preliveno obilnom količinom šljiva.

Nema komentara:

Objavi komentar