četvrtak, 20. veljače 2020.
Fritule
Ako ste čitali postove od prije nekog vremena i ako dobro pamtite znate da sam odrasla u pekarskoj obitelji. Tako da se kod nas doma nije baš mijesilo, to smo na poslu odrađivali.
Tako da domaći kruh ili fritule kao što su ove za koje vam recept donosim u nastavku nisu neko sjećanje na djetinjstvo jer mi smo za maškare ili fašnik kako se to kod nas u Samoboru kaže doma nismo imali.
Donijeli smo krafnu dvije doma i to samo za tatu koji nije bio u obiteljskom poslu jer mi smo ih bili siti.
Nezgodan je taj miris od ulja za prženje, u sve se uvuče.
A u tako velikim količinama više ni ne miriši nego je nekako prenametljiv čak i neugodan.
Ovih karnevalskih dana friteza u pekari nije se gasila i jedva sam čekala da dođem doma gdje nema mirisa prženja i nije mi na kraj pameti padalo da bi još doma nešto radila.
Tako da sam fritule i kroštule otkrila kada sam odselila od doma i promijenila posao.
Čudna je stvar sjećanje, znam da mi je znalo biti muka od mirisa prženja ali sada jedva čekam da napravim fritule pa da mi stan zamiriši na karneval.
Uglavnom, krafne i dalje nisam ni pokušala napraviti kod kuće ali ove fritule su mi izvrsne. Brzo su gotovi i klinci ih stvarno vole.
Prošloga ljeta smo ih na moru nekoliko puta radili, klinci su bili totalno oduševljeni.
RECEPT:
Recept za ispis
2 jaja
1 čašica čvrstog jogurta
1 vanilin šećer
prstohvat soli
3 žlice šećera
1 prašak za pecivo
20-25 žlica oštrog brašna
1 žlica ruma
prstohvat soli
ulje za prženje
šećer u prahu za posip
U prikladnu posudu stavite jaja, dodajte šećer i vanilin šećer pa sve dobro izmiješajte.
Dodajte jogurt, sol, rum i cimet.
Kada dobijete glatku smjesu umiješajte prašak za pecivo i brašno.
Zagrijte ulje.
Malom žličicom oblikujte fritulice pa ih pržite dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Fritule okrečite tijekom pečenja kako bi bile ravnomjerno pečene.
Pečene fritule ocijedite na kuhinjskom ručniku pa ih posipajte šećerom u prahu.
Poslužite ih sa čokoladnim umakom ili nekim finim pekmezom.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar