četvrtak, 27. veljače 2020.

Pita os sira i jabuka sa karamelom


Nisam bila baš sto posto sigurna da će ova pita biti dobro prihvaćena kod mojih degustatora.
Puno je komponenti a to nekako ne reagiraju baš sa prevelikim oduševljenjem.
Za sebe sam bila sigurna da će mi biti odlična.
Čim u kolaču iam karamela za mene je to dobitna kombinacija.
Ali ovoga puta sam su me iznenadili, svima se dopala.
Original recepta sam posudila od Jamie-a.


RECEPT:
Recept za ispis

Za podlogu:

215 g mljevenih keksi
75 g otopljenog maslaca

Za nadjev:

150 ml karamel umaka
100 g mljevenih oraha
20 g maslaca
40 g smeđeg šećera
1/4 žličice soli
1 žličica cimeta
6 jabuka, oguljenih i narezanih na tanke šnitice
250 g krem sira
50 g šećera
1 žlica ekstrakta vanilije
sok pola limuna
1 jaje

Za ukras:

200 ml vrhnja za šlag
3 žlice šećera u prahu

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Mljevene kekse pomiješajte sa otopljenim maslacem pa ih utisnite u pripremljeni kalup za tortu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10-ak minuta.
Ohladite.
Ohlađenu podlogu premažite karamel umakom i posipajte mljevenim orasima.
Za nadjev od jabuka otopite maslac u velikoj tavici. Umiješajte smeđi šećer i cimet pa kuhajte minutu do dvije.
Dodajte narezane jabuke i dobro izmiješajte.
Kuhajte na umjerenoj vatri 15-ak minuta dok ne omekšaju i ne ishlapi skoro sav sok koji su jabuke pustile.
Ostavite da se malo ohlade pa rasporedite po podlozi za tortu.
Smanjite temperaturu pećnice na 170 C.
Za nadjev od sira pomiješajte mikserom krem sir i šećer. Umiješajte jaje, vaniliju i limunov sok.
Prelite nadjev preko jabuka.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-ak minuta.
Ohladite.
Za ukras vrhnje sa šećerom u prahu izradite u čvrsti šlag.
Premažite preko ohlađene torte i poslužite.

Nema komentara:

Objavi komentar