Klasično za Uskrs, pinsa.
Za kvas:
80 g svježeg kvasca
žličica brašna
žličica šećera
120 ml mlakog mlijeka
Za tijesto:
850 g brašna
20 g soli
60 g svinjske masti
100 g maslaca
3 žumanjka
3 jaja
250 g šećera
80 ml mlijeka
naribana korica jedne naranče
naribana korica jednog limuna
65 ml ruma
+ 150 g brašna za drugi zamjes
jaje za premaz
krupni šećer za posip
U toplo mlijeko dodajte šećer, brašno i kvasac pa sve izmiješajte. Ostavite na toplom mjestu da se zapjeni.
Brašno pomiješajte sa soli.
Maslac i mast otopite tek toliko da postanu tekući. Dodajte im mlijeko, žumanjke, jaja, šećer, koricu limuna i naranče i rum pa sve dobro izmiješajte.
Dodajte u smjesu brašna.
Na kraju dodajte i zapjenjeni kvasac.
Mijesite dok ne dobijete glatko i jednolično tijesto.
Dobiveno tijesto stavite u posudu koja ima poklopac kako bi je mogli poklopiti za vrijeme dizanja.
Dižite preko noći.
Sljedećega dana tijestu dodajte još 150 g brašna pa premijesite.
Vratite u posudu s poklopcem pa dižite još 8 sati.
Nakon drugog dizanja radnu površinu posipajte brašnom.
Tijesto podijelite na četiri komada pa ih umijesite u kuglu.
Na lim obložen papirom za pečenje stavite oblikovane pince.
Dižite još 4 sata na toplom mjestu prekriveno čistom kuhinjskom krpom.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Dignute pince premažite razmućenim jajem.
Zarežite ih i posipajte krupnim šećerom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15 minuta.
Ako vam nakon 15 minuta pečenja pince dobiju jako boju prekrite ih komadom papira za pečenje pa pecite još 15 minuta.
Ohladite.
Nema komentara:
Objavi komentar