ponedjeljak, 8. lipnja 2020.

Torbice sa trešnjama


Nešto neobično težak mi je bio ovaj vikend što je prošao.
Što psihički što fizički.
Tako da sam se jučer poslijepodne zatvorila u kuhinju uz domaće lisnato terapiju.
Samo da mi misli odu u drugom smjeru.
Recept je iz legendarne kuharice Mire Vučetić.

RECEPT:

Za tijesto:

250 g brašna
30 g maslaca
150 ml mlijeka
2 žumanjka
40 g šećera
20 g kvasca
naribana limunova korica
150 g maslaca
100 g brašna

Za nadjev: 

500 g trešanja
500 ml vode
80 g šećera

Šećer u prahu za posip

U prikladnoj zdjeli pomiješajte  žličicu šećera, kvasac i mlijeko. 
Stavite na toplo mjesto i ostavite da se zapjeni.
U prikladnu posudu prosijte brašno pa mu dodajte preostali šećer. omekšali maslac, žumanjke i naribanu limunovu koricu.
Umijesite.
Izvadite tijesto iz zdjele pa ga istresite na radnu površinu pa mijesite dok ne dobijete glatko tijesto, otprilike 5 minuta. Ako je tijesto jako ljepljivo umiješajte malo brašna.  
Dobiveno tijesto stavite na tanjur, pokrijte rastezljivom folijom i stavite u hladnjak na 30 minuta.
U međuvremenu pripremite maslac koji ćete staviti u tijesto: mikserom pomiješajte maslac i brašno dok ne dobijete glatku smjesu. Dobivenu smjesu ostavite na sobnoj temperaturi.
Nakon što je prošlo 30 minuta izvadite tijesto iz hladnjaka. Lagano pobrašnite radnu površinu. Tijesto razvaljajte u pravokutnik 25 x 20 cm debljine otprilike 0,5 cm. Maslac jednolično razmažite na središnju i desnu trećinu tijestu. Lijevu nenamazanu trećinu tijesta savinite prema sredini, tako da pokrijte središnji dio premazan maslacem. Sada još i desnu trećinu savinite preko svega.
Tako preklopljeno tijesto prekrijte rastezljivom folijom i stavite u hladnjak na daljnjih 30 minuta. 
Nakon 30 minuta izvadite tijesto iz hladnjaka pa ga ponovno razvaljajte u pravokutnik 25 x 20 cm. Ponovno ga preklopite na prethodno opisan način i vratite u hladnjak na daljnjih 30 minuta.
Ponovite još jednom i vratite tijesto u hladnjak na još 30 minuta.
Za to vrijeme pripremite nadjev: trešnjama izvadite koštice pa ih s vodom i šećerom stavite u prikladan lonac i kuhajte na laganoj vatri dok ne omekšaju.
ocijedite.
Veći lim od pećnice obložite papirom za pečenje.
Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljati ohlađeno tijesto pa ga izrezati na pravokutnike željene veličine. 
Na trečinu svakog pravokutnika rasporedite pripremljene trešnje pa tijesto preklopite i utisnite rubove, kako nadjev ne bi curio van prilikom pečenja.
Dižite na toplom mjestu sat vremena.
Zagrijte pećnicu na 220 C.
Na dno pećnice stavite zagrijavati metalni lonac.
Stavite dignuti torbice u pećnicu a u lonac koji se grijao zajedno s pećnicom ubacite par kockica leda, koje će otapanjem stvoriti vodenu paru.
Pecite torbice 10 minuta a nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 200 C i izvadite lonac u kojem je bio led.
Nastavite peći  još 10-ak minuta ili dok ne budu imale lijepu zlatno žutu i hrskavu koricu.
Poslužite ih tople posipane s malo šećera u prahu.

Nema komentara:

Objavi komentar