ponedjeljak, 21. rujna 2020.

Mramorni kuglof

 

Znam da svako od nas ima neki provjereni recept za mramorni kuglof ali molilm, molim Vas dajte ovom šansu i isprobajte ga.
Ja sam ih probala preko nekoliko ali ovaj mi je najbolji.
Pretpostavljam da uz toliko maslaca ni ne može biti loš :)
Recept je od Petra Jelinić a objavljen je u jednom izdanju Story Gourmet-a.

RECEPT:


Za kuglof:

300 g omekšalog maslaca 
prstohvat soli
120 g šećera
6 jaja
180 g šećera
150 g mlijeka
1 prašak za pecivo
120 g fino mljevenih badema
30 g kakaa
70 g mlijeka

Za glazuru:

100 g čokolade
100 g vrhnja za šlag

Zagrijte pećnicu na 170 C.
Namastite i pobrašnite kalup za kuglof.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Bjelanjke sa 180 g šećera mikserom izradite u čvrsti snijeg.
Miksajte preostalih 120 g šećera, omekšali maslac i žumanjke dok ne dobijete prozračnu smjesu i šećer se ne otopi.
Kakao pomiješajte sa 70 g mlijeka da dobijete gustu pastu.
Prosijte brašno sa soli i praškom za pecivo pa umiješajte i mljevene bademe.
U smjesu žumanjka umiješajte preostalih 80 g mlijeka i prosijanu smjesu brašna.
Na kraju nježno umiješajte i snijeg od bjelanjaka.
Podijelite smjesu na dva djela pa u jedan umiješajte pastu od kakaa i mlijeka.
U kalup stavljajte naizmjence malo tamne i malo svijetle smjese.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat (napravite test čačkalicom).
Pečeni kuglof istresite iz kalupa i ohladite.
Za glazuru u prikladni lonac ulite vrhnje za šlag pa kuhajte dok ne provrije.
Nasjeckajte čokoladu na manje komadiće pa je prelijte vrućim vrhnjem.
Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Prelijte preko ohlađenog kuglofa.

Nema komentara:

Objavi komentar