ponedjeljak, 19. listopada 2020.

Pita od čokolade i meringue


Čudan vikend iza mene.
Ne znam kako vi ali često koristim izraz previše informacija.
Kada vam ljudi ispričaju stvari koje ustvari ne želite znati.
Možda sumnjate ali potisnete to i eto ako nije izgovoreno nije se dogodilo.
Eto pa takav je vikend bio.
S preko nekoliko informacija koje pokušavam složiti u glavi i pronaći im neko mjesto.
Zato sam jučer imala kuhinja/pećnica terapiju uz puno čokolade.
Nevjerojatno koliko pomaže :)

RECEPT

Za biskvit:


340 g čokolade
120 g maslaca
100 g smeđeg šećera
6 jaja
1 žlica ruma
prstohvat soli

Za premaz:

marmelada od marelice ili maline

Za meringu:

6 bjelanjaka
100 g šećera u prahu
1 žlica škrobnog brašna
150 g tostiranih, krupno mljevenih lješnjaka

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za pitu.
Čokoladu nasjeckajte na manje komadiće pa je otopite na pari.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Bjelanjke s prstohvatom soli mikserom izradite u srednje čvrsti snijeg.
Maslac, smeđi šećer i žumanjke miksajte dok ne dobijete pjenastu smjesu i šećer se ne otopi.
U rastopljenu čokoladu dodajte rum pa umiješajte u smjesu s jajima.
Na kraju nježno umiješajte snijeg od bjelanjka.
Ulite u pripremljeni kalup za pitu i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta.
Za meringu nasjeckajte čokoladu.
U posudici pomiješajte nasjeckanu čokoladu s lješnjacima i škrobnim brašnom.
Mikserom tući bjelanjke do se malo ne zapjene pa onda postepeno dodavati šećer u prahu.
Tući dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Tortu izvadite iz pećnice i premazati je marmeladom.
U snijeg od bjelanjaka umiješati smjesu s lješnjacima pa je premazati preko kolača.
Pitu vratiti u pećnicu na još 20 minuta.
Pitu ohladiti prije posluživanja.

Nema komentara:

Objavi komentar