Nisam sto godina tortu radila, barem mi se tako čini.
Ovih dana mi je sve nekako na brzinu, jednostavno.
Veli moja sestra zlevanka.
Zamutiš u jednoj posudi u drugoj ispečeš i eventualno dodaš još neku glazuricu.
Brzo, jednostavno a generalno svi vole.
Pa onda da malo ispravim tu nepravdu prema tortama.
Jedna taman za ovo doba, miriši na naranče a ima i čokolade.
Di češ bolje...
Original recepta pronašla sam ovdje.
RECEPT:
Za biskvit:
8 jaja
300 g brašna
120 g šećera
90 ml ulja
45 g kakaa
prstohvat soli
Za sirup:
100 ml vode
50 g šećera
malo ruma
Za mousse od naranče:
300 ml vrhnja za šlag
200 g krem sira
4 žlice šećera u prahu
6 listića želatine
2 naranče
Za čokoladnu kremu:
200 ml vrhnja za šlag
150 g čokolade s visokim udjelom kakaa
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Zagrijte pećnicu na 190 C.
Za biskvit prosijte brašno s praškom za pecivo.
U prikladnu osudi stavite šećer i jaja pa izradite mikserom dok ne dobijete pjenastu smjesu i ne udvostruči joj se volumen.
Umiješajte ulje.
Nježno umiješajte prosijanu smjesu brašna i kakaa.
Ulite dobivenu smjesu u pripremljeni kalup i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-ak minuta.
Ohladite.
Za sirup u prikladnom loncu pomiješajte vodu, šećer i rum i kuhajte dok se šećer ne otopi i sirup malo ne reducira.
Ohladite.
Za mousse od naranče potopite listiće želatine u hladnu kako bi nabubrili.
Naribajte koricu s naranči.
Ocijedite sok od naranči.
Mikserom izradite 200 ml vrhnja u čvrsti šlag.
Dodajte krem sir i šećer u prahu.
Preostalih 100 ml vrhnja zagrijte pa u njemu otopite želatinu.
Umiješajte u mouse od naranče.
Ohlađeni biskvit prerežite dva puta tako da dobijete tri lista.
Na tanjur za posluživanje stavite prvi list biskvita pa ga natopite ohlađenim sirupom.
Oko biskvita stavite obruč kalupa za torte pa preko njega rasporedite polovicu kreme od naranče.
Poklopite drugim listom te i njega natopite sirupom.
Premažite ostatkom kreme od naranče.
Zadnji list biskvita natopite sirupom pa ga stavite na kremu od naranče.
Ohladite.
Za čokoladnu kremu u prikladan lonac stavite vrhnje za šlag.
Čokoladu nasjeckajte na manje komadiće pa je prelijte provrelim vrhnjem.
Miješajte dok ne dobijete jednoličnu i glatku smjesu.
Ohlađenoj torti odstranite obruč pa je prelijte prohlađenom čokoladnom kremom.
Ukrasite po želji i dobro ohladite prije posluživanja.
Nema komentara:
Objavi komentar