utorak, 1. prosinca 2020.

Bejgli

 

Ja vam jako volim kestene.
Moji doma baš i ne pa im s vremena na vrijeme pokušavam uvaliti nešto da ih pokušam preobratiti u ljubitelje kestena.
I ovaj im se dopao.
Mene jako podsjeća na naše prhke orehnjača/makovnjače.
Original recepta pronašla sam ovdje.

RECEPT:

Za tijesto:

335 g brašna
100 g maslaca
55 g masti
40 g šećera
prstohvat soli
4 g suhog kvasca
1 žumanjak
100 ml hladnog mlijeka

Za nadjev:

50 g šećera
250 g kesten pirea
2 žlice ruma

Za premaz:

1 žumanjak
1 bjelanjak

Za tijesto pomiješati brašno sa šećerom, kvascem i soli.
Dodati maslac narezan na manje komadiće, mast, žumanjke i mlijeko pa umijesiti tijesto.
Dobiveno tijesto podijeliti na dva djela pa svaki omotati rastezljivom folijom i staviti u hladnjak na 30 minuta.
Za nadjev pomiješati kesten pire sa šećerom i rumom.
Ako je pire zaslađen izbacite šećer iz recepta.
Izvaditi tijesto iz hladnjaka.
Razvaljati ga na debljinu od 2-3 mm na dobro pobrašnjenoj radnoj površini.
Obrezati neravne krajeve tijesta pa premazati s polovinom nadjeva od kestena.
Umotati poput rolade.
Veliki lim za pečenje obložiti papirom za pečenje pa na njega staviti pripremljeni kolač.
Nabockati ga štapićem za ražnjiće.
Premazati kolač lagano umućenim žumanjkom.
Staviti kolač na hladno mjesto ( ne hladnjak) da se žumanjci osuše.
Lagano umutiti bjelanjke pa onda i njima premazati kolač.
Ponovno sušiti kolač na hladnom mjestu 1,5 sati.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Peći kolač u prethodno zagrijanoj pećnici 30-ak minuta ili dok površina ne porumeni,
Ohladiti pa narezati šnite željene debljine prije posluživanja.

Nema komentara:

Objavi komentar