srijeda, 23. prosinca 2020.

Godišnji post


Pokušavam već tjedan dana smisliti ovaj godišnji post.
I nekako nemam inspiracije.
Em je ranije nego ikada, ali kako sam ove godine provela on line više nego ikada odlučila sam sljedećih 10-ak dana godišnjeg minimalizirati vrijeme koje provodim na internetu.
I kaj reć za ovu 2020?
Definitivno drugačija.
Svi su je proglasili lošom, odurnom, koma, uglavnom svi je opisuju nekim lošim pridjevima.
A sad jel stvarno bila tak loša?
Za posao pa i nije da je baš bila idealna.
Za obitelj, barem onu blisku, pa dobra.
Naučili smo da možemo i sa manje svega.
I da nam sada svim ovim zabranama, preporukama, mjerama najviše nedostaju pa ljudi.
Sa hranjivo-blogerske strane ovo je bila godina kruha i štrudli.
Za iduću godinu pripremam cijelomjesečni esej o razno raznim štrudlama koje sam umijesila kroz godinu a za sada ponavljam recept za moj najdraži ovogodišnji kruščić.
Nije da je baš najzdraviji jer je od bijelog brašna ali ima nešto izuzetno udobno i utješno u njemu.
I to je to od mene za ovu godinu.
Volite se, družite se, ugodite sebi na bilo koji način koji vam padne na pamet.

RECEPT:

Recept za ispis


525 g brašna
7 g kvasca
2 žličice soli
1 žličica šećera
375 g mlijeka
sezam

Ugrijte mlijeko da bude mlako.
U mlako mlijeko dodajte šećer i kvasac.
Izmiješajte.
Stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
U prikladnu posudu prosijte brašno pa ga pomiješajte sa soli.
Ulite zapjenjeni kvasac pa umijesite glatko tijesto.
Prekrite čistom kuhinjskom krpom pa stavite na toplo mjesto da se diže dok mu se ne udvostruči volumen, otprilike 90 minuta.
Na lagano pobrašnjenoj površini premijesite tijesto pa ga podijelite na tri jednaka djela.
Ostavite da odstoji 10-ak minuta.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Izvaljajte svaki dio tijesta u valjak pa ih rukama lagano navlažite vodom i uvaljajte u sezam.Ispletite u pletenicu i stavite u pripremljeni kalup.
Ponovno prekrite čistom kuhinjskom krpom i dižite još 1 sat. 
Ugrijte pećnicu na 250 C.
Na dno pećnice stavite zagrijavati metalni lonac.
Stavite dignuti kruh u pećnicu a u lonac koji se grijao zajedno s pećnicom ubacite par kockica leda, koje će otapanjem stvoriti vodenu paru.
Pecite kruh 10 minuta a nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 220 C i izvadite lonac u kojem je bio led.
Nastavite peći kruh još 30-ak minuta ili dok ne bude imao lijepu zlatno žutu i hrskavu koricu.

Nema komentara:

Objavi komentar