Moja terapija s pečenjem domaćeg kruha se nastavlja.
I dobro napreduje.
Čini mi se da se kockice dobro slažu, bit će dobro.
Jedino me Google malo provocira.
Veli on meni jutros evo podsjetnik na današnji dan prije godinu dana.
A ono fotka sa zagrebačkog aerodroma prije ukrcaja na putu za Vijetnam.
Šmrc...
Čak i to što nisam nikuda "otputovala" cijelu godinu me ne muči toliko koliko mi koncerti nedostaju.
Ta energija koju ti dobar koncert ostavi.
Ma baš mi fali.
Uglavnom, uskoro tješim se.
Original recepta za ovaj kruh pronašla sam ovdje.
RECEPT:
400 g brašna
100 g raženog brašna
10 g svježeg kvasca
1 žličica šećera
2 žličice soli
355 g mlake vode
200 g krupno sjeckanih oraha
U prikladnu posudu ulite mlaku vodu pa dodajte šećer i namrvljeni kvasac.
Izmiješajte i stavite na toplo mjesto da se kvasac zapjeni.
U veliku posudu prosijte brašno pomiješano sa soli.
Dodajte zapjenjeni kvasac i umijesite glatko i elastično tijesto.
Tijesto vratite u posudu i prekrite čistom kuhinjskom krpom pa stavite na toplo mjesto da se diže dok mu se ne udvostruči volumen, ovisno o temperaturi u vašoj kuhinji sat do sat i pola.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite dignuto tijesto.
Dodajte i orahe pa ponovno umijesite.
Oblikujte kruh po želji pa ga stavite na lim za pečenje.
Ponovno dižite kruh na toplom mjestu dok mu se ne udvostruči volumen, otprilike 1 sat.
Ugrijte pećnicu na 250 C.
Na dno pećnice stavite zagrijavati metalni lonac.
Stavite dignuti kruh u pećnicu a u lonac koji se grijao zajedno s pećnicom ubacite par kockica leda, koje će otapanjem stvoriti vodenu paru.
Pecite kruh 10 minuta a nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 220 C i izvadite lonac u kojem je bio led.
Nastavite peći kruh još 30-ak minuta ili dok ne bude imao lijepu zlatno žutu i hrskavu koricu.
Nema komentara:
Objavi komentar