ponedjeljak, 18. siječnja 2021.

Panna cotta sa karamelom od kave

 


Da da znam da je hladno vani i da sada bi svi nekakve tople buhtle ili orehnjaču i makovnjaču uz šalicu toplog čaja ali kaj kad sam ja uvijek kontra.
Baš me primilo da bi neku slasticu iz čaše.
Pa onda da si udovoljim jer koga ću ako ne sebe evo je...
Original recepta možete pronaći ovdje.

RECEPT:

Za panna cottu:

840 ml vrhnja za šlag
100 g šećera
2 žlice ekstrakta vanilije
2 vrećice želatine u prahu
90 ml hladne vode
120 ml Baileysa

Za karamel:

8 žlica vode
4 žlice instant kave
200 g šećera
160 ml vrhnja za šlag
1/2 žličice soli
75 g maslaca

Za panna cottu u prikladnu posudu stavite želatinu u prahu pa dodajte 90 ml hladne vode i izmiješajte.
Ostavite da nabubri 10-ak minuta.
pripremite posudice za posluživanje.
U prikladan lonac stavite šećer i vrhnje za šlag pa kuhajte na umjerenoj vatri dok se šećer ne otopi.
Dodajte ekstrakt vanilije.
Dodajte i nabubrenu želatinu pa mijeašajte dok se ne topi.
Umiješajte i Baileys.
Ulite u pripremljene posudice pa stavite u hladnjak na nekoliko sati dok se panna cotta ne ohladi i stisne.
Za karamel pomiješajte instant kavu s  2 žlice vode.
Preostalih 6 žlica vode i šećer stavite u tavicu debelog dna pa kuhajte na vatri dok se šećer ne otopi i dobijte zlatno smeđi karamel.
U karamel dodajte vrhnje za šlag, maslac, sol i otopljenu kavu.
Budite oprezni jer je karamel jako vruć i u ovoj fazi dodavanja drugih namirnica jako prska.
Miješajte na laganoj vatri dok ne dodijete glatku smjesu.
Prelijte karamel preko ohlađenih panna cotta i poslužite.

Nema komentara:

Objavi komentar