Spletom nekih okolnosti, a nije korona, zadnja dva tjedna radim pola radnog vremena od doma a pola u uredu.
Prva tri dana sam bila luda ali ono doslovno luda.
Nervozna pa kako ću ja to, ništa ne bude dobro na poslu, uglavnom nije mi baš sijelo.
I onda sam se opustila i prepustila.
Sad ustvari vidim da sam stvarno imala tempo 100 na sat i da mi je ovo usporavanje baš dobro sijelo.
Ništa se tragično nije dogodilo i sve funkcionira u najboljem redu.
Tako da ujutro odradim trčanje, doručkujem, odradim dio posla doma u trenirci i onda se spremim i odem na nekoliko sati u ured.
Istovremeno se otvaraju nove opcije za moju malu pekarnicu.
Zamijesim kruh dok ja otipkam na laptopu kruh se diže pa premijesim pa opet tipkam pa onda ispečem kruh.
Ima svojih prednosti taj rad od doma.
Nije da sam baš tako jako zadovoljna da bi odlučila da bi ovo moglo biti trajno rješenje ali prilagodila sam se.
Najviše mi ekipa nedostaje, taj sušur, tiho je doma raditi.
Dok traje dobro je...
Original recepta za ovaj kruh je iz knjige Richarda Betrineta Dough.
RECEPT:
Za predtijesto:
5g svježeg kvasca
290 g mlake vode
250 g raženog brašna
Za tijesto:
200 g raženog brašna
21 g brašna
1 žličica soli
115 g mlake vode
Za predtijesto u prikladnoj posudi razmutite kvasac u mlakoj vodi.
Dodajte brašno pa iz.
Miješajte da dobijete glatku smjesu.
Prekrite čistom kuhinjskom krpom pa stavite na toplo mjesto da se diže 4-5 sati.
Kada vidite da se tijesto počelo dizati i stvorila se kupola i mjehurići spremni ste za drugi korak.
U prikladnoj posudi pomiješajte obje vrste brašna sa soli pa dodajte predtijesto i vodu.
Mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto, otprilike 10 minuta.
Dobiveno tijesto prekrite čistom kuhinjskom krpom i ponovno dižite na toplom mjestu 1 sat.
Pripremite kalup za pečenje.
Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini premijesite tijesto i oblikujte po želji.
Oblikovani kruh ponovne prekrite kuhinjskom krpom i dižite na toplom mjestu 1 sat.
Ugrijte pećnicu na 250 C.
Na dno pećnice stavite zagrijavati metalni lonac.
Stavite
dignuti kruh u pećnicu a u lonac koji se grijao zajedno s pećnicom
ubacite par kockica leda, koje će otapanjem stvoriti vodenu paru.
Pecite kruh 10 minuta a nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 220 C i izvadite lonac u kojem je bio led.
Nastavite peći kruh još 30-ak minuta ili dok ne bude imao lijepu zlatno žutu i hrskavu koricu.
Nema komentara:
Objavi komentar