ponedjeljak, 24. svibnja 2021.

Prhka pita sa posipom

 

Nadam se da ste barem koliko toliko iskoristili ovaj barem djelomično sunčan vikend koji je iza nas jer prognoza za ovaj tjedan baš i ne obećava.
Mislila sam da neću uspijeti ali mi se sunce ipak smilovalo i uspjela sam nabrati bazgu da mogu sirup napraviti.
I onda jučer poslijepodne opet kiša tako da je ova sirno voćna pita baš pasala za kišno nedjeljno poslijepodne.
Original recepta pronašla sam ovdje. 
 
RECEPT:
 
Za tijesto:
 
60 g meda
prstohvat soli
2 jaja
150 g pirovog brašna
1 prašak za pecivo
70 g maslaca

Za nadjev:

700 g svježeg kravljeg sira
90 g meda
sok pola limuna
1 žlica ekstrakta vanilije
2 žlice gustina
4 jaja
250 ml vrhnja za šlag
 
Za posip:
 
100 g pirovog brašna
50 g meda
70 g maslaca
 
Za posluživanje:
 
voćni sirup po želji
 
Za tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo i soli.
Dodajte maslac izrezan na manje kockice, lagano izmućena jaja i med.
Umijesite tijesto pa ga omotajte rastezljivom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena.
Namastite i pobrašnite kalup za tortu.
Zagrijte pečnicu na 200 C.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj površini pa njime obložite pripremljeni kalup tako da obložite i stranice.
Prekrite tijesto papirom za pećenje pa po njemu rasporedite suhi grah
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15 minuta.
Za nadjev odvojite bjelanjke od žumanjka.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
Vrhnje za šlag također izradite u čvrsti šlag.
Izmiješajte žumanjke, sir, ekstrakt vanilije i limunov sok.
U smjesu nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka i šlag.
Rasporedite dobiveni nadjev preko polupečenog tijesta.
Za posip pomiješajte brašno, med i maslac narezan na kockice.
Prstima utrljate maslac u brašno da dobijete mrvičastu smjesu.
Dobiveni posip jednolično rasporedite po nadjevu od sira.
Temperaturu pećnice smanjite na 180 C pa pecite kolač 1 sat.
Ohladite prije posluživanja.
Poslužite kolač obilno preliven voćnim preljevom po želji.

Nema komentara:

Objavi komentar