ponedjeljak, 14. lipnja 2021.

Džepići sa pekmezom

 

Jako volim tijesta koja u sebi imaju dodatak krumpira.
Tako da dosta često radim kruh s krumpirom a i sezona okruglica od krumpirovog tijesta sa marelicama i šljivama samo što nije.
Ovo je samo još jedan dodatak tim krumpirastim divotoma.
Tijesto je divno meko tako da su ovi džepići jednostavno nestali.
 
RECEPT:
 
Za tijesto:
 
300 g brašna
300 g kuhanog i ispasiranog krumpira
100 g šećera
15 g svježeg kvasca
2 žlice mlijeka
1 jaje
1 žličica naribane limunove korice
prstohvat soli
 
Za nadjev:
 
150 g pekmeza po izboru
 
Za  posip:
 
šećer u prahu
 
Kvasac razmutite s dvije žlice mlijeka i malo šećera pa stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
U prikladni posudu prosijte brašno pa mu dodajte šećer, pasirani krumpir, šećer, jaje, nariban limunovu koricu i sol.
Na kraju dodajte i zapjenjeni kvasac pa umijesite glatko tijesto.
Tijesto oblikujte u kuglu i stavite ga u lagano nauljenu posudu.
prekrite čistom kuhinjskom krpom pa dižite na toplom mjestu dok mu se ne udvostruči volumen, otprilike 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Dva lima za pečenje obložite papirom.
Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto na 0,5 cm debljine.
Izrežite ga na kvadratiće 10 x 10 cm.
Na sredinu svakog stavite po žlicu pekmeza pa preklopite krajeve preko.
Slažite na pripremljene limove.
Dižite još 15 minuta na toplom mjestu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-ak minuta ili dok ne dobiju lijepu boju.
Ostavite da se malo ohlade pa prije posluživanje posipajte s malo šećera u prahu.

Nema komentara:

Objavi komentar