Nije da je baš sezonska torta ali uz dodatak malo šlaga i bobičastog voća mogla bi biti.
Original recepta pronašla sam u Matejkinoj kuharici Svaki dan.
Koja divna, divna.
Moj recept je malo modificiran, odnosno povećan jer imam kalup za tortu od 28 cm pa sam malo uvećala originalan recept.
Inače baš je danas Matejka objavila da je iz tiska stigla treća naknada knjige pa ako ste zainteresirani možete je i naručiti.
I čestitke na trećoj naknadi, to je stvarno velika stvar.
RECEPT:
8 jaja
prstohvat soli
160 g šećera
160 g omekšalog maslaca
270 g mljevenog maka
1 žličica cimeta
1žličica praška za pecivo
130 ml vrućeg voćnog čaja.
Glazura:
150 g tamne čokolade
100 ml vrhnja za šlag
Za posluživanje:
Šlag
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za torte promjera 28 cm.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Bjelanjke s prstohvatom soli mikserom istucite u čvrsti snijeg.
Žumanjke mikserom istucite s omekšalim maslacem i šećerom.
Miksajte dok smjesa ne posvijetli i otopi se sav šećer.
Umiješajte mljeveni mak, cimet i prašak za pecivo.
Na kraju nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25-30 minuta.
Vrući kolač prelijte vrućim čajem.
Ohladite u kalupu.
Za glazuru nasjeckajte čokoladu.
Zagrijte vrhnje dok ne provrije pa ga prelijte preko čokolade.
Miješajte dok ne dobijete glatku i jednoličnu kremu.
Prelijte preko ohlađenog kolača.
Ohladite pa poslužite sa šlagom.
Nema komentara:
Objavi komentar