Stigle su nam i marelice!!!
Dok im se cijena malo ne spusti za kuhanje ,mog omiljenog, pekmeza koristim ih u kolačima.
Marelice su mi uz šljive voće koje radije pojedem termički obrađeno nego sirovo.
Kao da kuhanjem/pečenjem dobiju onaj neki umami okus koji u sirovom obliku jednostavno nemaju.
Barem meni.
Original recepta možete pronaći ovdje.
RECEPT:
Za tijesto:
300 g brašna
30 g kakaa
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
150 g šećera
1 jaje
150 g omekšalog maslaca
Za nadjev:
250 g maslaca
200 g šećera
3 jaja
500 g krem sira
30 g škrobnog brašna
500 g marelica
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu.
Za tijesto u prikladnu posudu prosijte brašno pomiješano s kakaom, praškom za pecivo i soli.
Dodajte omekšali maslac, šećer i jaje pa umijesite glatko tijesto.
Dobiveno tijesto omotajte rastezljivom folijom pa ga stavite u hladnjak na 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Otopite maslac za nadjev pa ga ostavite da se prohladi.
Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte 2/3 tijesta tako da njime možete obložiti dno i stranice pripremljenog kalupa za torte.
Marelice operite, prepolovite i odstranite im koštice.
Složite ih jednu do druge po razvaljanom tijestu.
Za nadjev u prikladnoj zdjeli izmiješajte krem sir, jaja, šećer, škrobno brašno i otopljeni, prohlađeni maslac.
Dobivenu smjesu prelijte preko marelica.
Preostalu 1/3 tijesta razvaljajte pa je natrgajte na manje komadiće pa ga rasporedite po nadjevu od sira.
Tortu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.
Nakon tog vremena ugasite pećnicu a tortu ostavite unutra još 10 minuta.
Ohladite.
Nema komentara:
Objavi komentar