Upravo sam pročitala prošlogodišnji post u nadi da ću dobiti inspiraciju za ovogodišnji.Nekako se sve svodi na sumiranje ove godine na izmaku a jednostavno ne znam što bi rekla i mislila o njoj.Tako da ovoga puta hvala.Hvala što s vremena na vrijeme navratite u ovaj "moj" kutak interneta. Znam da je blog kao takav sada već pomalo zastarjela forma i da su se recepti preselili na instagram ali ja ga volim.Pogotovo pročitati uvod u recepte vidjeti kako sam razmišljala prije.Hvala ljudi!!!
Volite se i uživajte.
Za zadnji ovogodišnji post dižem još jednom štrudlu od maka, jabuka i višanja.
Jer mi je ova protekla godina stvarno bila u znaku štrudli.
jedna svaki tjedan.
Jedan tjedan slatka jedan slana.
RECEPT:
Za tijesto:
500 g brašna
1 žličica soli
5 žlica ulja
1 žlica alkoholnog octa
300 ml mlake vode
brašno i ulje za razvlačenje tijesta
Za nadjev:
300 ml mlijeka
300 g mljevenog maka
100 g šećera
2 žličice cimeta
300 g naribanih jabuka
500 g očišćenih višanja
1 vanilin šećer
50 g gustina
Za premaz:
100 g maslaca
šećer u prahu
Izmiješajte žlicom dok se tijesto ne počne formirati.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite tijesto pa ga nastavite mijesiti nekih 5 minuta.
Tijesto mora biti relativno ljepljivo tako da nastojte ne dodati puno brašna.
Sada radnu površinu lagano nauljite pa bacajte tijesto po njoj također 5 minuta.
Tijesto oblikujte u hljepčić pa ga premažite uljem kako se ne bi stvorila korica.
Prekrite ga posudom i ostavite da odstoji pola sata.
Stol prekrijte stolnjakom pa na sredinu stavite tijesto.
Lagano ga pobrašnite pa ga razvaljajte valjkom najjače koliko možete.
Sada ga obilno premažite uljem od ruba do ruba i ostavite da odstoji dok pripremate nadjev.
Zagrijte pećnicu na 200 C s ventilatorom.
Namastite i pobrašnite lim dimenzija 30 x 30 cm.
Za pripremu nadjeva mlijeko zagrijte dok ne provrije pa njime prelijte mak koji ste prethodno pomiješali sa šećerom i cimetom.
Smjesu dobro izmiješajte pa dodajte naribane jabuke.
Višnje pomiješajte s vanilin šećerom i gustinom.
E sada krenete razvlačiti tijesto.
Poslužite toplo. Lagano
zavučete ruke ispod tijesta i
onda dlanovima nježno, nježno vučete tijesto prema sebi.
Moj stol je dimenzija otprilike 1,5 m x 3 m i ovo mi je taman količina tijesta da ga cijelog njime prekrijem.
Kada ste razvukli tijesto uz dulje stranice rasporedite nadjev od maka i jabuka.
Po nadjevu od maka i jabuka rasporedite pripremljene višnje.
Sada
tijesto prerežite na pola po sredini kraće stranice stola, paralelno uz
nadjev tako da kada rolate tijesto dobijte dvije dugačke štruce
štrudla. Uzmite pripremljeni lim za pečenje.
Štrudle režite na duljinu kalupa.
Ja
to radim tako da odmjerim duljinu pa onda vanjskom stranom dlana vučem
gore dolje tako da istovremeno "izrežem" štrudlu i lagano zatvorim
krajeve kako nadjev ne bi iscurio van.
Štrudlu posipajte šećerom u prahu.
Maslac narežite na manje komadiće pa ga posložite duž svake štrudle.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta dok ne dobije lijepu boju i hrskavu koricu.
Nema komentara:
Objavi komentar