Jedan skoro pa obavezan recept ovih dana.
Original recepta možete pronaći ovdje.
Ova količina tijesta dovoljna je za jedan veći ili dva manja panettonea.
Kalupe za panettone sam pronašla u DM-u ali ako ih nemate ja sam ih proteklih godina pekla u loncu, onom malom promjera cca 18 cm a koji je nešto viši i ovo je idealna količina tijesta za tu veličinu kalupa.
Recept je vrlo jednostavan jedino što traži puno strpljenja.
Trebat će Vam cijeli dan da ga završite.
RECEPT:
Za nadjev:
120 g grožđica
100 g ušećerene narančine kore nasjeckane na manje komadiće
70 g suhih brusnica
50 ml ruma
U prikladnoj zdjeli pomiješajte suho voće pa ga prelijte rumom i promiješajte.
Ostavite ga da se namače dok vi mijesite tijesto.
Za predtijesto:
100 g brašna
25 g kvasca
100 ml mlake vode
1 žlica šećera
Sve sastojke stavite u prikladnu posudu i pomiješajte.
Prekrite rastezljivom folijom i ostavite na toplom mjestu 3 sata.
Za prvi zamjes:
200 g brašna
110 g šećera
prstohvat soli
2 žličice ekstrakta vanilije
100 g omekšalog maslaca
2 žumanjka
U prikladnu zdjelu stavite sve navedene sastojke pa dodajte i predtijesto.
Umijesite glatko i elastično tijesto pa ga vratite u zdjelu i ponovno prekrite rastezljivom folijom.
Dižite na toplom mjestu 4 sata.
Za drugi zamjes:
200 g brašna
40 g omekšalog maslaca
U dignuto tijesto dodajte brašno i maslac.
Umijesite glatko i elastično tijesto kojem na kraju dodajte namočeno suho voće.
Ako panettone pečete u papirnatom kalupu samo tijesto oblikujte u kuglu i ubacite ga unutra.
Ako improvizirate i koristite lonac prvo ga obložite papirom za pečenje.
prekrite oblikovan panettone rastezljivom folijom i dižite ga na toplom mjrstu 3 sata.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Dignuti panettone pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45-50 minuta.
Ako Vam vrh počne jako tamnite prekrite ga aluminijskom folijom.
Prije posluživanja prohladite na metalnoj rešetki.
Nema komentara:
Objavi komentar