Nešto kao pita od sira.
Original recepta iz New York cookbook.
RECEPT:
Za tijesto:
380 g brašna
115 g šećera
prstohvat soli
115 g maslaca
1 jaje
1 žumanjak
naribana korica limuna
80 ml ledeno hladne vode
Za nadjev:
450 g ricotte
100 g šećera
1 žlica brašna
4 jaja
60 g kiselog vrhnja
60 ml vrhnja za šlag
1 žlica ekstrakta vanilije
2 žlice ruma
prstohvat soli
listići badema za posip
Prvo umijesite tijesto: u prikladnu posudu prosijte brašno pa dodajte šećer i sol.
Dodajte maslac narezan na manje komadiće pa umijesite mrvičasto tijesto.
Dodajte jaje, žumanjak, limunovu koricu i vodu.
Umijesite tijesto.
Omotajte rastezljivom folijom pa stavite u hladnjak na 30 minuta.
Namastite i pobrašnite kalup dimenzija 30 x 30 cm.
Na lagano pobrašnjenoj površini pa razvaljanim tijestom obložite pripremljeni kalup.
Tijesto nabockajte vilicom.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Za nadjev odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg.
U drugoj posudi mikserom izradite ricottu sa žumanjcima, šećerom, brašnom kiselim vrhnjem, vrhnjem za šlag, ekstraktom vanilije i rumom dok ne dobijete glatku smjesu.
Nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Prelijte preko pripremljenog tijesta pa posipajte listićima badema.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.
Ohladite.
Prije posluživanja narežite po želji.
Nema komentara:
Objavi komentar