četvrtak, 3. ožujka 2022.

Pirov kruh

 

U izvorniku je ovo recept za peciva za burgere ali meni je više odgovaralo da ih umjesto pojedinačnih peciva napravim u obliku kruha.
Pa onda evo pirov kruh.
Original recepta možete pronaći ovdje. 
 
 
2 žličice instant kvasca
800 g pirovog brašna
540 ml mlake vode
160 ml maslinovog ulja
2 jaja
100 g šećera
2 žličice soli
 
U mlaku vodu dodajte žličicu brašna, žličicu šećera i instant kvasac.
Izmiješajte pa stavite na toplo mjesto da se kvasac zapjeni.
u prikladnu posudu prosijte brašno i sol.
Dodajte i šećer.
U sredini napravite udubinu pa u nju ulijte maslinovo ulje, zapjenjeni kvasac i jaje.
Mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto.
Dobiveno tijesto stavite u lagano pobrašnjenu posudu pa prekrijte čistom kuhinjskom krpom.
Dižite na toplom mjestu dok se tijestu ne udvostruči volumen, otprilike 1,5 sat.
Dignuto tijesto istresite na lagano pobrašnjenu radnu površinu pa oblikujte po želji.
Ponovno prekrijte čistom kuhinjskom krpom i dižite na toplom mjestu 1 sat. 
Ugrijte pećnicu na 250 C.
Na dno pećnice stavite zagrijavati metalni lonac.
Stavite dignuti kruh u pećnicu a u lonac koji se grijao zajedno s pećnicom ubacite par kockica leda, koje će otapanjem stvoriti vodenu paru.
Pecite kruh 10 minuta a nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 220 C i izvadite lonac u kojem je bio led.
Nastavite peći kruh još 30-ak minuta ili dok ne bude imao lijepu zlatno žutu i hrskavu koricu.

Nema komentara:

Objavi komentar