I dalje vrijedno radim na novim idejama za štrudle.
Kada razmislim to je jedina konstanta iz doba korone koja se održala, pekarnicu sam zatvorila ali štrudlu i dalje radim svaki tjedan.
Original recepta pronašla sam ovdje.
Recepta za nadjev držala sam se u potpunosti jedino što sam ja napravila domaće kore.
RECEPT:
Za tijesto:
500 g brašna
300 ml mlake vode
1 žlica soli
1 žlica octa
5 žlica ulja
Za nadjev:
500 g mljevenog mesa
500 ml milerama+ 200 ml za premaz
4 jaja
1 žlica krušnih mrvica
1 veći luk
ulje
sol i papar po ukusu
Za premaz:
1 jaje
sezam
Za tijesto u prikladnu posudu prosijte brašno pa mu dodajte sol, ulje, ocat i vodu.
Izmiješajte žlicom dok se tijesto ne počne formirati.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite tijesto pa ga nastavite mijesiti nekih 5 minuta.
Tijesto mora biti relativno ljepljivo tako da nastojte ne dodati puno brašna.
Sada radnu površinu lagano nauljite pa bacajte tijesto po njoj također 5 minuta.
Tijesto oblikujte u hljepčić pa ga premažite uljem kako se ne bi stvorila korica.
Prekrite ga posudom i ostavite da odstoji pola sata.
Luk sitno nasjeckajte.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
U prikladnoj posudi pomiješajte meso, nasjeckani luk, žumanjke, mileram, krušne mrvice i sol i papar.
Nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Stol prekrijte stolnjakom pa na sredinu stavite tijesto.
Lagano ga pobrašnite pa ga razvaljajte valjkom najjače koliko možete.
Sada ga obilno premažite uljem od ruba do ruba i ostavite da odstoji dok pripremate nadjev.
Zagrijte pećnicu na 200 C s ventilatorom.
Namastite i pobrašnite lim dimenzija 30 x 30 cm. E sada krenete razvlačiti tijesto.Lagano
zavučete ruke ispod tijesta i
onda dlanovima nježno, nježno vučete tijesto prema sebi.
Moj stol je dimenzija otprilike 1,5 m x 3 m i ovo mi je taman količina tijesta da ga cijelog njim
Kada ste razvukli tijesto uz dulje stranice razmažite nadjev.
Sada
tijesto prerežite na pola po sredini kraće stranice stola, paralelno uz
nadjev tako da kada rolate tijesto dobijte dvije dugačke štruce
štrudla.
Uzmite pripremljeni lim za pečenje.
Štrudle režite na duljinu kalupa.
Ja
to radim tako da odmjerim duljinu pa onda vanjskom stranom dlana vučem
gore dolje tako da istovremeno "izrežem" štrudlu i lagano zatvorim
krajeve kako nadjev ne bi iscurio van.
Izmutite jaje pa njime premažite štrudlu.
Posipajte sezamom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta dok ne dobije lijepu boju i hrskavu koricu. Poslužite toplo.
Nema komentara:
Objavi komentar