Divan, divan kruh. Ima u sebi tonu maslaca pa i ne može biti loš.Recept iz divne knjige Bread is gold iza koje se krije još ljepša priča.
RECEPT:
3 žličice suhog kvasca
100 g šećera
100 ml mlijeka
750 g brašna
8 jaja
4 žličice soli
300 g omekšalog maslaca
U prikladnoj posudi zagrijte mlijeko da bude toplo.
Umiješajte žlicu šećera i kvasac.
Stavite na toplo mjesto dok se ne zapjeni.
Zapjenjeni kvasac ulijte u posudu od miksera.
Dodajte brašno i 7 jaja pa nastavkom u obliku kuke mijesite 1 minutu.
Dodajte šećer i sol pa mijesite na umjerenoj brzini 10-ak minuta.
Dodajte komadić po komadić maslaca i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
Prekrite rastezljivom folijom pa dižite na toplom mjestu 8 sati.
Duguljasti kalup za kruh namastite i pobrašnite.
Dignuto tijesto podijelite na 10 jednakih komadića i oblikujte u kuglice pa ih složite jednu do druge u pripremljeni lim.
Ponovno prekrite rastezljivom folijom i dižite još 1 sat.
Ugrijte pećnicu na 250 C.
Na dno pećnice stavite zagrijavati metalni lonac.
Umutite preostalo jaje pa njime premažite dignuti kruh.
Stavite
dignuti kruh u pećnicu a u lonac koji se grijao zajedno s pećnicom
ubacite par kockica leda, koje će otapanjem stvoriti vodenu paru.
Pecite kruh 10 minuta a nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 220 C i izvadite lonac u kojem je bio led.
Nastavite peći kruh još 30-ak minuta ili dok ne bude imao lijepu i hrskavu koricu.Ohladite.
Nema komentara:
Objavi komentar