Nastavljamo s jagodama.
RECEPT:
Za tijesto:
170 g otopljenog maslaca
60 g šećera
prstohvat soli
300 g brašna
Za kremu:
500 ml mlijeka
srž pola mahune vanilije
55 g šećera
5 žumanjaka
35 g gustina
25 g brašna
50 g maslaca
naribana korica 1 limuna
prstohvat soli
Za ukras:
500 g jagoda
mljeveni bademi za posip
U prikladnoj posudi pomiješajte rastopljeni maslac, šećer i sol.
Dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete meko tijesto.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za pite.
Prstima utisnite tijesto u kalup.
Stavite u hladnjak na 30 minuta.
Za kremu u lonac ulijte mlijeko, dodajte srž vanilije pa kuhajte na umjerenoj vatri dok ne provrije.
U prikladnoj posudi pjenjačom izradite žumanjke i šećer.
Prosijte brašno i gustin pa umiješajte u jaja.
Dobivenu smjesu prelijte provrelim mlijekom.
Vratite smjesu u lonac pa nastavite kuhati uz neprestano miješanje dok se smjesa ne zgusne.
Kuhanu kremu procijedite kroz sito kako bi odstranili eventualne grudice.
Dodajte maslac narezan na manje komadiće pa miješajte dok se ne otopi.
Na kraju umiješate i naribanu limunovu koricu i sol.
Prekrijte rastezljivom folijom i ohladite.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Pripremljeno tijesto pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta.
Ohladite.
Ohlađenu kremu kratko izradite pjenačom pa je premažite preko ohlađenog tijesta.
Jagode operite, osušite, očistite od peteljki i prepolovite.
Složite jagode po kremi i posipajte mljevenim bademima.
Ohladite prije posluživanja.
Nema komentara:
Objavi komentar