utorak, 12. srpnja 2022.

Torta od limuna,borovnica i bijele čokolade

 

Jedna fina fina tortica s borovnicama.
Original recepta iz  Matejkine kuharice Svaki dan.
 
RECEPT:
 
Za biskvit:
 
4 jaja
280 g šećera
130 g omekšalog maslaca
200 g kiselog vrhnja
naribana korica 1 limuna
375 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
 
Za nadjev od borovnica:
 
350 g borovnica, svježih ili zamrznutih
30 ml vode
1 vanilin šećer
25 g gustina
 
Za kremu:
 
500 g mascarponea
400 g bijele čokolade
200 ml vrhnja za šlag
 
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Kalup promjera 20 cm namastite i pobrašnite.
 
Mikserom izradite jaja i šećer dok smjesa ne posvijetli.
Dodajte omekšali maslac pa dobro izradite.
Nakon toga dodajte limunovu koricu i kiselo vrhnje.
Prosijte smjesu brašna,praška za pecivo i sode bikarbone pa umiješajte u smjesu s jajima.
Dobivenu smjesu ulijte u pripremljeni kalup i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35-40 minuta.
Ohladite.
Za nadjev od borovnica, borovnice kuhajte s vanilin šećerom i vodom na umjerenoj vatri.
Kuhajte dok ne omekšaju i puste tekućinu.
Gustin pomiješajte sa sokom koji su borovnice pustile pa sve vratite borovnicama i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusnu i dobiju gustoću pekmeza.
Ohladite.
Za kremu na pari otopite bijelu čokoladu.
Mikserom pjenasto izradite mascarpone pa u njega umiješajte prohlađenu čokoladu.
Dodajte tekuće vrhnje za šlag pa miksajte dok ne dobijete čvrstu kremu.
Ohlađeni biskvit prerežite dva puta tako da dobijete tri lista.
Na tanjur za posluživanje stavite list biskvita pa ga premažite polovicom nadjeva od borovnica.
Preko borovnica premažite trećinu kreme od mascarponea.
Prekrite drugim listom biskvita.
Ponovno rasporedite polovicu nadjeva od borovnica pa premažite trećinom kreme.
Na vrh stavite treći list biskvita.
Preostalom kremom premažite tortu izvana.
Ukrasite po želji.
Ohladite prije posluživanja.

Nema komentara:

Objavi komentar