četvrtak, 6. listopada 2022.

Štrudl s kukuruznim brašnom i sirom

 

Stara je vijest da svakog tjedna radim štrudl i onda ga raznosim po kućama i uredima.
Prošlog tjedna mi se raspored tako poklopio da ga nisam stigla napraviti.
I onda ljudi kao ljudi kreću s komentarima.
Bilo je raznih, od ok pa mogla bi malo i nešto drugo nije pa do o shit sad moram ići kupiti doručak jer sam računao na tvoj štrudl.
Simpa mi je to.
No ne dam se ja smesti ja udaram po svom.
Ali dali su mi misliti tako da sam uzela u obzir i da na meniju ponekad bude i nešto drugo, ne samo štrudle.
Kiflice neke za to imamo ziljardu recepata u pripremi.
Original ove štrudle pronašla sam ovdje i često sam je radila.

RECEPT:
 
Za tijesto:
 
500 g brašna
300 ml mlake vode
1 žlica soli
1 žlica octa 
5 žlica ulja
 
Za nadjev:
 
200 g kukuruznog brašna
500 g svježeg kravljeg sira
4 jaja
200 ml jogurta
150 ml ulja
200 ml mlijeka
1 prašak za pecivo
sol po ukusu
sezam za posip
 
 
Za tijesto u prikladnu posudu prosijte brašno pa mu dodajte sol, ulje, ocat i vodu.
Izmiješajte žlicom dok se tijesto ne počne formirati.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite tijesto pa ga nastavite mijesiti nekih 5 minuta.
Tijesto mora biti relativno ljepljivo tako da nastojte ne dodati puno brašna.
Sada radnu površinu lagano nauljite pa bacajte tijesto po njoj također 5 minuta.
Tijesto oblikujte u hljepčić pa ga premažite uljem kako se ne bi stvorila korica.
Prekrite ga posudom i ostavite da odstoji pola sata.
Stol prekrijte stolnjakom pa na sredinu stavite tijesto.
Lagano ga pobrašnite pa ga razvaljajte valjkom najjače koliko možete.
Sada ga obilno premažite uljem od ruba do ruba i ostavite da odstoji dok pripremate nadjev.
Za nadjev mikserom izmiješajte jaja, jogurt, ulje i mlijeko.
Dodati kukuruzno brašno, prašak za pecivo i sol.
Na kraju još umiješati i svježi kravlji sir.
Zagrijte pećnicu na 200 C s ventilatorom.Namastite i pobrašnite lim dimenzija 30 x 30 cm. E sada krenete razvlačiti tijesto.
Lagano zavučete ruke ispod tijesta i onda dlanovima nježno, nježno vučete tijesto prema sebi.
Moj stol je dimenzija otprilike 1,5 m x 3 m i ovo mi je taman količina tijesta da ga cijelog njim prekrijte.
Kada ste razvukli tijesto uz dulje stranice razmažite nadjev.
Ostavite malo nadjeva za premazivanje vrha štrudle.
 Sada tijesto prerežite na pola po sredini kraće stranice stola, paralelno uz nadjev tako da kada rolate tijesto dobijte dvije dugačke štruce štrudla. 
Uzmite pripremljeni lim za pečenje.
Štrudle režite na duljinu kalupa.
Ja to radim tako da odmjerim duljinu pa onda vanjskom stranom dlana vučem gore dolje tako da istovremeno "izrežem" štrudlu i lagano zatvorim krajeve kako nadjev ne bi iscurio van.
Vrh štrudle premažite ostatkom nadjeva i posipajte sezamom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta dok ne dobije lijepu boju i hrskavu koricu.   
Poslužite toplo. 

Nema komentara:

Objavi komentar