Jedna malo izdašnija štrudla.
Mi smo uz nju jeli salatu i bila nam je kompletan obrok.
Original recepta pronašla sam ovdje.
RECEPT:
Za tijesto:
500 g brašna
300 ml mlake vode
1 žlica soli
1 žlica octa
5 žlica ulja
Za nadjev:
80 g slanine
80 g maslaca
700 g šampinjona
4 šnite bijelog kruha bez korice
4 češnja češnjaka
200 ml vrhnja za kuhanje
2 žličice senfa
2 jaja
100 ml mineralne vode
nasjeckani list peršina
sol i papar po ukusu
Za tijesto u prikladnu posudu prosijte brašno pa mu dodajte sol, ulje, ocat i vodu.
Izmiješajte žlicom dok se tijesto ne počne formirati.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite tijesto pa ga nastavite mijesiti nekih 5 minuta.
Tijesto mora biti relativno ljepljivo tako da nastojte ne dodati puno brašna.
Sada radnu površinu lagano nauljite pa bacajte tijesto po njoj također 5 minuta.
Tijesto oblikujte u hljepčić pa ga premažite uljem kako se ne bi stvorila korica.
Prekrite ga posudom i ostavite da odstoji pola sata.
Za nadjev sitno isjeckajte slaninu pa je kratko popržite na maslacu.
Dodati šampinjone koje ste prethodno nasjeckali na listiće pa dinstajte dok ne ispari tekućina.
Ostavite da se prohladi.
Stol prekrijte stolnjakom pa na sredinu stavite tijesto.
Lagano ga pobrašnite pa ga razvaljajte valjkom najjače koliko možete.
Sada ga obilno premažite uljem od ruba do ruba i ostavite da odstoji dok završite nadjev.
namastite lim dimenzija 30 x 30 cm.
Pomiješajte jaja, nasjeckani češnjak, senf, polovicu vrhnja za kuhanje i mineralnu vodu.
Umiješajte smjesu prohlađenih šampinjona.
Šnite kruha nasjeckati na male kockice pa umiješajte u nadjev.
Zagrijte pećnicu na 200 C s ventilatorom.Namastite i pobrašnite lim dimenzija 30 x 30 cm. E sada krenete razvlačiti tijesto.
Lagano
zavučete ruke ispod tijesta i
onda dlanovima nježno, nježno vučete tijesto prema sebi.
Moj stol je dimenzija otprilike 1,5 m x 3 m i ovo mi je taman količina tijesta da ga cijelog njim prekrijte.Kada ste razvukli tijesto uz dulje stranice razmažite nadjev.
Sada
tijesto prerežite na pola po sredini kraće stranice stola, paralelno uz
nadjev tako da kada rolate tijesto dobijte dvije dugačke štruce
štrudla.
Uzmite pripremljeni lim za pečenje.
Štrudle režite na duljinu kalupa.
Ja
to radim tako da odmjerim duljinu pa onda vanjskom stranom dlana vučem
gore dolje tako da istovremeno "izrežem" štrudlu i lagano zatvorim
krajeve kako nadjev ne bi iscurio van.
Premažite preostalim vrhnjem za kuhanje.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta dok ne dobije lijepu boju i hrskavu koricu.
Poslužite toplo.
Obožavam ovakvu pitu sa gljivama. Pravim je decenijama već - recept je objavljen u Vegeta kuvaru krajem osamdesetih. Nisam sigurna da li je Karapandža bio autor. Savršena. Svi budu iznenađeni kombinacijom ukusa gljiva, slanine i senfa.
OdgovoriIzbriši