Evo i mog ovo ovogodišnjeg panettonea.
Nije klasični nego malo upgradean s čokoladom.
Original recepta pronašla sam kod Mile.
RECEPT:
350 g brašna
1 žličica suhog kvasca
1/2 žličice soli
40 g kakaa
130 ml tople vode
50 ml mlijeka
50 g šećera
2 jaja
1 žlica ekstrakta vanilije
naribana korica 1 naranče
70 g otopljenog maslaca
100 g kandirane narančine korice
krupni šećer za posip
U prikladnu posudu stavite mlijeko pa mu dodajte žličicu brašna, žličicu šećera i kvasac.
Pomiješajte pa stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
U prikladnoj posudi lagano umutite jaja, pa dodajte mlijeko, šećer, sol, otopljeni maslac, naribanu koricu naranče, ekstrakt vanilije i kandiranu narančinu koricu koju ste prethodno narezali na manje komadiće.
U drugoj posudi pomiješajte brašno s kakaom pa prosijte smjesu.
Umiješajte zapjenjeni kvasac pa postepeno dodajte tekuću smjesu sa jajima.
Dobiti ćete vrlo mekano, rijetko i ljepljivo tijesto, ali to je sasvim u redu.
Prekrite čistom kuhinjskom krpom pa dižite na toplom mjestu 1,5 sat ili dok mu se ne udvostruči volumen.
Naklon što se tijestu udvostručio volumen stavite ga u hladnjak na 1 sat.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Pripremite 2 kalupa za panettone.
E sada ako imate sreće uspjeli ste nabaviti papirnate jednokratne kalupe a ja sam ove konkretne pekla u malim loncima koji mi inače služe za kuhanje krema koje sam prije pečenje obložila papirom za pečenje.
Tijesto direktno iz hladnjaka prebacite u pripremljene kalupe a po vrhu posipajte krupnim šećerom
Dižite još 30 minuta.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-35 minuta.
Nema komentara:
Objavi komentar