ponedjeljak, 20. ožujka 2023.

Mliječni kruh

 

Jako fin i jednostavan kruščić.
Original recepta pronašla sam ovdje.
 
RECEPT:
 
1 paketić instant kvasca
3 žlice šećera
1 žličica soli
225 g brašna
195 g brašna T-850
235 g mlakog mlijeka
70 g otopljenog maslaca
1 jaje
1 žlica mlijeka,za premaz
 
U toplom mlijeku otopite kvasac pomiješan sa žlicom šećera i žlicom brašna pa stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
U prikladnoj posudi pomiješajte obje vrste brašna i sol.
Napravite udubinu u brašnu pa u nju ulijte zapjenjeni kvasac, otopljeni maslac i jaje.
Umijesite glatko i elastično tijesto.
Pobrašnite posudu pa u nju stavite gotovo tijesto te ga prekrite čistom kuhinjskom krpom. 
Dižite na toplom mjestu 90 minuta.
Dignuto tijesto istresite na lagano pobrašnjenu radnu površinu, premijesite i oblikujte po želji.
Oblikovano tijesto stavite u namašćeni i pobrašnjeni kalup, prekrijte čistom krpom pa ponovno dižite 1 sat.
Ugrijte pećnicu na 250 C.
Na dno pećnice stavite zagrijavati metalni lonac.
Stavite dignuti kruh u pećnicu a u lonac koji se grijao zajedno sa pećnicom ubacite par kockica leda, koje će otapanjem stvoriti vodenu paru.
Pecite kruh 10 minuta a nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 220 C i izvadite lonac u kojem je bio led.
Nastavite peći kruh još 30-ak minuta ili dok ne bude imao lijepu i hrskavu koricu.
Ohladite. 

Nema komentara:

Objavi komentar