četvrtak, 6. travnja 2023.

Kolač od mrkve

 

Obično za Uskrs krenem raditi kolače s jagodama kao prvi znak da je proljeće stiglo.
Kalendarski je proljeće stiglo ali vanjske temperature su ovih dana zimske.
Na placu i nisam baš vidjela nešto jagoda tako da onda ove godine za blagdanski stol kolač od mrkve, jer je taman mlada stigla na plac.
Original recepta pronašla sam ovdje.

RECEPT: 

Recept za ispis

 
Za biskvit:
 
160 g brašna
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice mljevenog cimeta
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1/4 žličice soli
125 g maslaca
105 g smeđeg šećera
2 jaja
2 žlice ekstrakta vanilije
2 zrele banane, ispasirane
125 ml kokosovog mlijeka
340 g sitno naribane mrkve
100 g kokosa

Za glazuru:

125 g krem sira
1 žlica maslaca
50 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
50 g nutelle

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
U prikladnoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić i sol.
Mikserom pjenasto izradite omekšali maslac i smeđi šećer.
Umiješajte jedn po jedno jaje.
Dodajte i ekstrakt vanilije.
Špatulom umiješajte pire od banane i kokosovo mlijeko.
Umiješajte smjesu prosijanog brašna sa začinima.
Na kraju umiješajte naribanu mrkvu i kokos.
Dobivenu smjesu ulijte u pripremljeni kalup i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat. (napravite test čačkalicom)
Izvadite i stavite da se hladi 15-ak minuta u kalupu.
Izvadite iz kalupa i ostavite da se u potpunosti ohladi.
Za glazuru mikserom izradite krem sir i maslac dok ne dobijete kremastu smjesu.
Umiješajte šećer u prahu i  ekstrakt vanilije.
Dobivenu glazuru premažite preko ohlađenog kolača.
Žlicom rasporedite nutellu preko glazure pa je razmažite da dobijte šareni mramorni uzorak.  

Nema komentara:

Objavi komentar