Jedan malo "svečaniji" recept s jabukama.
Kad ih najčešče trpamo u štrudle ili pite a imaju potencijala za raskošnije slastice.
Priginal recepta pronašla sam kod Leaneen.
RECEPT:
Za podlogu:
200 g Speculaas keksi
50 g keksi s maslacom
1/2 žličice cimeta u prahu
5 žlica vrhnja za šlag
1 žlica pekmeza od marelice
130 g maslaca
Za žele od jabuke:
4 jabuke
10 žlica vode
30 g vanilin šećera
1 žličica cimeta u prahu
sok 1 limuna
2 listića želatine
Za kremu od jogurta:
3 čašice grčkog jogurta (ja sam koristila Dukatos od 150 g)
200 ml vrhnja za šlag
20 g vanilin šećera
5 listića želatine
1 žličica začina za speculaas kekse
U prikladnom lončiću otopiti maslac pa u otopljeni dodati pekmez od marelice i izmiješati.
Izmljeti obje vrste keksa.
U mljevene kekse dodati cimet, vrhnje za šlag i otopljenu smjesu maslaca i pekmeza od marelice pa sve dobro izmiješati.
Dobivenu smjesu utisnuti u okrugli kalup za torte promjera 28 cm.
Stavite u hladnjak dok pripremate kreme.
Jabuke oprati, oguliti i narezati na kockice.
Jabuke staviti u prikladni lonac, dodati vodu, cimet i koricu limuna pa kuhati dok jabuke ne omekšaju.
Želatinu preliti vodom i ostaviti da nabubri 10 minuta.
Izvaditi limunovu koricu iz jabuka pa dodati nabubrenu želatinu i miješati dok se ne otopi.
Mlaku smjesu jabuka prelijte preko podloge.
Vratiti u hladnjak na 1 sat.
Za kremu od jogurta pomiješati jogurt s vanilin šećerom.
Želatinu preliti vodom pa je ostaviti da nabubri 10 minuta.
Zagrijati dvije žlice jogurta pa u njemu otopiti nabubrenu, ocijeđenu želatinu.
Rastopljenu želatinu umiješati u ostatak jogurta.
Vrhnje istući u srednje čvrsti šlag pa umiješati u jogurt.
Umiješati i speculaas začin.
Dobivenu kremu preliti preko želea od jabuka.
Ohladiti.
Prije posluživanja tortu iz kalupa preseliti na tanjur za posluživanje i ukrasiti po želji.
Nema komentara:
Objavi komentar