ponedjeljak, 23. listopada 2023.

Štrudla sa sirom i kovrčavim keljem

 

Nova štrudlica u kolekciji.
Original recepta pronašla sam kod Maje.
Recept za nadjev slijedila sam u potpunosti , jedino sam sama zamijesila tijesto, u originalnom receptu koriste se gotove kore.

RECEPT:

Za tijesto:
 
500 g brašna
1 žličica soli
5 žlica maslinovog ulja
1 žlica alkoholnog octa
300 ml mlake vode

Za nadjev:

500 g svježeg sira
50 g kajmaka
400 g kovrčavog kelja
5 jaja
2 žličice soli
1/2 žličice papra
prstohvat sode bikarbone
100 ml maslinovog ulja
1 l vode, za kuhanje kelja

Za tijesto u prikladnu posudu prosijte brašno pa mu dodajte sol, maslinovo ulje, ocat i vodu.
Izmiješajte žlicom dok se tijesto ne počne formirati.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite tijesto pa ga nastavite mijesiti nekih 5 minuta.
Tijesto mora biti relativno ljepljivo tako da nastojte ne dodati puno brašna.
Sada radnu površinu lagano nauljite pa bacajte tijesto po njoj također 5 minuta.
Tijesto oblikujte u hljepčić pa ga premažite maslinovim uljem kako se ne bi stvorila korica.
Prekrite ga posudom i ostavite da odstoji pola sata.
Kovrčavi kelj razdvojiti na pojedinačne listove, odstranite donje deblje dijelove stabljike i oprati ga.
U litru vode dodati prstohvat sode bikarbone pa staviti da provrije.
Ubaciti lisnati kelj i kuhati par minuta, potiskujući ga u vodu kuhačom.
Blanširani kelj procijediti od vode i ostaviti da se prohladi pa ga nasjeckati.
U prikladnoj posudi pomiješati sir, kajmak, jaja, sol i papar. 
Dodati nasjeckani kelj i sve dobro izmiješati.
Stol prekrijte stolnjakom pa na sredinu stavite tijesto.
Lagano ga pobrašnite pa ga razvaljajte valjkom najjače koliko možete.
Sada ga obilno premažite uljem od ruba do ruba.
Zagrijte pećnicu na 200 C s ventilatorom.
Namastite i pobrašnite lim dimenzija 30 x 30 cm.
E sada krenete razvlačiti tijesto.
Lagano zavučete ruke ispod tijesta i onda dlanovima nježno, nježno vučete tijesto prema sebi.
Moj stol je dimenzija otprilike 1,5 m x 3 m i ovo mi je taman količina tijesta da ga cijelog njime prekrijem.
Smjesu sira i kelja rasporedite uz dulje stranice razvučenog tijesta.
Razmažite.
Sada tijesto prerežite na pola po sredini kraće stranice stola, paralelno uz nadjev tako da kada rolate tijesto dobijte dvije dugačke štruce štrudla. 
Uzmite pripremljeni lim za pečenje.
Štrudle režite na duljinu kalupa.
Ja to radim tako da odmjerim duljinu pa onda vanjskom stranom dlana vučem gore dolje tako da istovremeno "izrežem" štrudlu i lagano zatvorim krajeve kako nadjev ne bi iscurio van.
Vrh štrudle premažite kiselim vrhnjem.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta dok ne dobije lijepu boju i hrskavu koricu. 
Poslužite toplo.

Nema komentara:

Objavi komentar