ponedjeljak, 27. studenoga 2023.

Kiflice s šunkom i sirom


Kiflice su standardna postava većine druženja kod nas doma.
Volim nove recepte za kiflice kao i kuglofe i kruhove od banane, nikada ih dovoljno.
Ovaj recept posudila sam od cellulite_factory.

RECEPT:

Za tijesto:

500 g brašna
20 g svježeg kvasca
250 ml mlakog mlijeka
100 ml mlake vode
50 ml ulja
1 žličica soli
1 žličica meda

Za nadjev.

150 g šunke 
100 g goude

Za premaz i posip:

1 jaje
sezam
kim

U zdjelu stavite 2 žlice brašna, kvasac, med i mlijeko.
Pomiješajte pa ostavite da odstoji na toplom mjestu 10-ak minuta, da se kvasac zapjeni.
U veću zdjelu prosijte brašno i dodajte sol, vodu, ulje i smjesu s kvascem.
Zamijesite mekano i glatko tijesto.
Ako vam se čini da je smjesa pretvrda dodajte još malo mlake vode.
Mijesite dok se tijesto ne počne odvajati od posude, cca 10 minuta.
Tijesto oblikujte u kuglu pa ga stavite u lagano pobrašnjenu zdjelu i prekrite čistom kuhinjskom krpom.
Dižite na toplom mjestu 1 sat ili dok se tijestu ne udvostruči volumen.
Dok se tijesto diže pripremite nadjev.
Naribajte i pomiješajte sir i šunku.
Dignuto tijesto premijesite na lagano pobrašnjenoj radnoj površini i podijelite na tri djela.
Oblikujte u kuglice, prekrijte krpom i ostavite da odstoji 5 minuta.
Tri velika lima od pećnice obložite papirom za pečenje.
Svaku lopticu razvaljajte u krug promjera 40 cm pa ga razrežite na 16 trokuta.
Na rub svakog trokuta stavite malo šunke i sira, koje ste prethodno malo stisnuli prstima da se oblikuje kao kuglica, pa čvrsto zarolajte kiflicu.
Gotove kiflice slažite na pripremljene limove.
Oblikovane kiflice dižite na toplom mjestu 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Prije pečenje kiflice premažite razmućenim jajetom i posipajte sezamom ili kimom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-ak minuta.
Uživajte.
I probajte pojesti samo jednu:)

Nema komentara:

Objavi komentar