Prijedlog za slani doručak ili užinu.
Recept za kruh posudila sam od Marije a recept za namaz je iz DM knjižice Veganski recepti by Foodoris.
RECEPT:
Za kukuruznu pletenicu:
100 g kukuruznog brašna
275 g glatkog brašna
1 suhi kvasac
100 ml ulja
150 ml mlijeka
50 ml vode
10 g soli
žličica šećera
1 bjelanjak
Za premaz:
1 žumanjak
1 žlica jogurta
palenta
Kipućim mlijekom preliti kukuruzno brašno i pustiti par minuta odstoji da se malo ohladi.
Dodati sve ostale sastojke i umijesiti glatko i elastično tijesto.
Staviti u posudu, prekriti čistom kuhinjskom krpom i staviti na toplo mjesto da se diže 1 sat.
Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini dignuto tijesto podijeliti na tri djela.
Razvaljati dlanovima u tri duguljaste trake.
Isplesti u pletenicu.
Lim obložiti papirom za pečenje pa na njega prebaciti pletenicu.
Dizati na toplom mjestu 1 sat.
Ugrijte pećnicu na 250 C.
Na dno pećnice stavite zagrijavati metalni lonac.
Dignutu pletenicu premažite smjesom žumanjka i jogurta pa posipajte palentom.
Stavite dignuti kruh u pećnicu a u lonac koji se grijao zajedno s pećnicom ubacite par kockica leda, koje će otapanjem stvoriti vodenu paru.
Pecite kruh 10 minuta a nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 220 C i izvadite lonac u kojem je bio led.
Nastavite peći kruh još 30-ak minuta ili dok ne bude imao lijepu i hrskavu koricu.Ohladite.
Za namaz od smeđe leće i oraha
180 g smeđe leće
750 ml vode
1 žlica maslinovog ulja
1/2 žličice mljevene slatke crvene paprike
1/2 žličice mljevenog cimeta
pola glavice luka
2 režnja češnjaka
60 g oraha
1 žličica jabučnog octa
sol, papar prema okusu
Nasjeckajte luk i češnjak.
Leću operite.
Na maslinovom ulju prepržite luk i češnjak dok ne omekšaju, dodajte leću, toplu vodu, papriku i cimet.
Pomiješajte i pustije da zakuha.
Kada je zakuhalo , poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok leća ne omekša.
Pred kraj kuhanja začinite soli i paprom po ukusu.
Dok se leća kuha na suhoj tavi tostirajte orahe.
Ohladite pa fino izmeljite u sjeckalici.
Kuhanu leću prebacite u sjeckalicu s orasima, dodajte jabučni ocat i izmiksajte u kremasti namaz.
Poslužite uz mlaki kruh.
Nema komentara:
Objavi komentar