ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

Scaccia

 

Scaccia je sicilijanski specijalitet. 
Pojednostavljeno rečeno, sicilijanska pizza.

RECEPT:

Za tijesto:

30 ml ml mlake vode
1 žličica meda
1 paketić instant kvasca
2 žlice maslinovog ulja
260 g durum brašna
150 g brašna
1 žličica soli

Za nadjev:

240 ml umaka od rajčice
115 g luka narezanog na tanke kolutove
100 g provolone sira , narezanog na tanke šnite
5 listića bosiljka, sitno nasjeckanoj

Za premaz i posip:

maslinovo ulje
krupna sol

U menzuru odmjerite 50 ml od ukupne količine vode pa joj dodate med i kvasac.
Dobro izmiješajte pa stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
U većoj posudi pomiješajte obje vrste brašna sa soli.
U sredini napravite udubinu pa ulijte zapjenjeni kvasac.
Malo po malo dodajte preostalu vodu, možda nećete trebati svu količinu vode.
Umijesite glatko i elastično tijesto.
Dobiveno tijesto, na radnoj površini, oblikujete u kuglu.
Lagano pobrašnite posudu u kojoj ste umijesili tijesto pa ga vratite unutra.
Prekrijte čistom kuhinjskom krpom i dižite na toplom mjestu 2 sata.
Veći lim obložite papirom za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite dignuto tijesto.
Razvaljajte u pravokutnik dimenzija cca 50 x 25 cm.
Razvaljano tijesto premažite umakom od račice ali ostavite 3 cm uz rubove.
Po umaku posipajte nasjeckani bosiljak te rasporedite nasjeckani luk.
Po sredini tijesta rasporedite sir.
Preklopite lijevu i desnu stranu tijesta.
Prstima pritisnite krajeve tijesta kako nadjev ne bi iscurio van.
Prebacite na pripremljeni lim za pečenje.
Premažite scacciu maslinovim uljem i posipajte sa malo krupne soli.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta.
Izvadite scacciu iz pećnice pa je preokrenite , kako bi se i donja strana ispekla.
Vratite u pećnicu na još 10 minuta.
pečenu scacciu izvadite iz pećnice pa je ostavite da se malo prohladi prije posluživanja.

Nema komentara:

Objavi komentar