ponedjeljak, 3. lipnja 2024.

Silk milk torta

 

Bez obzira na sve ove nove fancy okuse sladoleda Silk milk mi je i dalje jedan od najdražih.
Nekako mi je to okus djetinjstva pa sam nostalgična.
I zato torta s okusom omiljenog sladoleda.
Original recepta pronašla sam kod Mama Aleni.

RECEPT:

Za biskvit:

2 jaja
90 g šećera
100 ml ulja
100 ml tople vode
150 g brašna
2 žlice kakaa
1/2 praška za pecivo

Za žele od jagoda:

300 g jagoda
140 g šećera
1 puding od vanilije
100 ml vode

Za kremu:

500 g mascarponea
90 g šećera u prahu
100 g bijele čokolade
300 ml vrhnja za šlag
1 vrećica mljevene želatine

Za čokoladni ganache:

200 ml vrhnja za šlag
150 g  čokolade 

Mlijeko za natopiti biskvit

Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu promjera 26 cm.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
U zdjelu staviti jaja i šećer pa izraditi mikserom dok ne dobijete pjenastu smjesu.
Pjenjačom umiješajte ulje i toplo mlijeko, koje ulijevate u tankom mlazu uz neprestano lagano miješanje.,
Pomiješajte brašno s kakaom i praškom za pecivo pa prosijte dobivenu smjesu.
Prosijanu smjesu nježno umiješajte u smjesu jaja.
Ulite dobivenu biskvitnu smjesu u pripremljeni kalup i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-ak minuta.
Pečeni biskvit izvadite iz kalupa i ohladite.
Za žele od jagoda u lonac stavite oprane i očišćene jagode pa kuhajte na umjerenoj vatri dok jagode ne omekšaju.
Maknite s vatre pa štapnim mikserom ispasirajte u pire.
Puding od vanilije razmutite u vodi pa umiješajte u ispasirane jagode.
Vratite na laganu vatru pa kuhajte dok s e ne zgusne.
Kalup za biskvit promjera 26 cm obložite rastezljivom folijom.
Žele od jagode ulijte u pripremljeni kalup pa stavite u hladnjak da se ohladi.
Za kremu otopite bijelu čokoladu na pari.
Želatinu prelijte s 4 žlice hladne vode pa je ostavite da nabubri 10-ak minuta.
Mascarpone i šećer u prahu mikserom pjenasto izradite.
Umiješajte malo prohlađenu, otopljenu bijelu čokoladu.
U drugoj posudi mikserom izradite vrhnje u čvrsti šlag.
Pjenjačom nježno umiješajte šlag u mascarpone.
Nabubrenu želatinu otopite na laganoj vatri pa je umiješajte u smjesu mascarponea i šlaga.
Za čokoladni ganache na pari otopite čokoladu i vrhnje za šlag.
Na tanjur za posluživanje stavite ohlađeni biskvit a oko njega obruč kalupa za pečenje.
Biskvit nabockajte vilicom pa ga natopite mlijekom.
Odvojite ohlađeni žele od jagode od rastezljive folije pa ga stavite na biskvit.
Na žele od jagode rasporedite kremu i zagladite površine.
Prelijte čokoladnim ganache-om.
Stavite tortu u hladnjak da se dobro ohladi.
Prije posluživanja odstranite obruč i ukrasite po želji.

Nema komentara:

Objavi komentar