Nije baš "najljetniji" recept danas.
Ali je utješan.
Ima nešto u tom toplom, mekanom tijestu.
Original recepta pronašla sam kod La cuisine creative.
RECEPT:
Za tijesto:
800 g brašna
250 g pire krumpira
250 g maslaca
2 žličice soli
1 žličica šećera
1 jaje
250 ml toplog mlijeka
50 g svježeg kvasca
Za nadjev:
400 g mljevenog mesa
150 g šampinjona, narezanih na listiće
1 glavica luka
ulje
sol
papar
Za premaz i posip:
1 jaje
sezam
Razmrvite maslac u toplom mlijeku.
Dodajte žličicu šećera i žličicu brašna pa izmiješajte.
Stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
U veću plastičnu posudu (koja ima poklopac, jer ćete tijesto ostaviti u hladnjaku preko noći) prosijte brašno pomiješano sa soli.
U sredini napravite udubinu pa u nju stavite jaje, pire krumpir, maslac narezan na manje kockice i zapjenjeni kvasac.
Umijesite glatko i jednolično tijesto, po potrebi dodajući još brašna.
Posudu u kojoj ste umijesili tijesto dobro pobrašnite.
Tijesto oblikujte u kuglu pa ga vratite u posudu.
Poklopite posudu i stavite je u hladnjak preko noći.
Za nadjev sitno nasjeckajte luk.
U tavicu ulijte ulje pa na njemu popržite luk dok ne omekša.
Dodajte mljeveno meso i listiće šampinjona.
Dinstajte uz stalno miješanje dok ne omekša.
Posolite i popaprite po okusu.
Ohladite.
Sljedećeg dana izvadite tijesto iz hladnjaka pa ga ostavite na radnoj površini da dosegne sobnu temperaturu, cca pola sata (možete i preskočiti ovaj korak ali biti će vam lakše raditi s tijestom ako je sobne temperature).
Veliki lim obložite papirom za pečenje.
Na lagano pobrašnjenu radnu površinu istresite tijesto pa ga podijelite na 5 jednakih komada.
Svaki dio tijesta razvaljajte u pravokutnik otprilike 30 x 10 cm.
Na sredinu svakog pravokutnika rasporedite petinu nadjeva pa zamotajte poput rolade.
Staviti na pripremljeni lim za pečenje.
Na isti način napraviti i preostale 4 štrudlice.
Prekriti ih čistom kuhinjskom krpom pa dizati na toplom mjestu 30 minuta.
Zagrijati pećnicu na 200 C.
Dignute štrudlice premazati izmučenim jajetom i posipati sezamom.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 35-40 minuta dok ne dobiju zlatnu-žutu koricu.
Izvaditi iz pećnice pa ostaviti da se malo ohlade.
Narezati na manje komadiće prije posluživanja.
Nema komentara:
Objavi komentar