utorak, 23. srpnja 2024.

Kruh sa sjemenkama

 


Kruh za ljubitelje, gustih i tamnih kruhova, onih od kojih vam je jedna šnita dovoljna da vas zasiti.
Original recepta pronašla sam kod Ko to tamo.

RECEPT:

100 g pirovog brašna
100 g hajdinog brašna
100 g raženog brašna
50 g sjemenki suncokreta
50g sezama
50 g krupno nasjeckanih oraha
20 g sjemenki bundeve
1 žličica soli
1 žličica praška za pecivo
2 žlice maslinovog ulja
400 ml mineralne gazirane vode

U većoj posudi pomiješajte sve tri vrste brašna sa sjemenkama.
Dodajte sol i prašak za pecivo.
Na kraju dodajte maslinoivo ulje i mineralnu vodu pa sve dobro izmiješajte.
Preko posude stavite rastezljivu foliju pa sve stavite u hladnjak preko noći.
Sljedećeg dana zagrijte pećnicu na 220 C.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Smjesu utisnite u pripremljeni kalup.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40 minuta.
Ugasite pećnicu pa ostavite kruh u njoj još 20 minuta.
Izvadite pečeni kruh iz pećnice pa stavite na rešetku da se ohladi.

petak, 19. srpnja 2024.

Kolač s borovnicama i tikvicom

 


Najavljuju neku kišu i pad temperature za vikend.
Ako baš niste na moru i jedino kaj radite je šetnja do kupanca preporučujem da si smućkate ovaj kolač.
Original recepta pronašla sam kod Sweet factory.

RECEPT:

300 g brašna
1 prašak za pecivo
2 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer
125 ml tekućeg jogurta
125 ml ulja
sok i naribana korica 1 limuna
250 g borovnica
100 g naribane tikvice

Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Jaja, šećer i vanilin šećer umutite pjenjačom.
Dodajte jogurt, ulje, sok i naribanu koricu limuna pa dobro izmiješajte.
Prosijte brašno s praškom za pecivo pa umiješajte u smjesu tekućih sastojaka.
Na kraju nježno umiješajte naribane tikvice i oprane i osušene borovnice.
Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.
Pečeni kolač izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi prije posluživanja.

ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

Rolada s ricottom

 


Super lagana roladica za ove vruće dane.
Moja je sa jagodama ali funkcionira s bilo kojim drugim bobičastim voćem.
Original recepta pronašla sam ovdje.

RECEPT:

Za roladu:

40 ml mlijeka
30 ml ulja
50 g brašna
50 g šećera
3 jaja
2 žličice limunovog soka

Nadjev:

100 g ricotte
250 ml vrhnja za šlag
35 g šećera u prahu
200 g jagoda narezanih na šnitice

Zagrijte pećnicu na 160 C.
Lim dimenzija 30 x 30 cm obložite papirom za pečenje.
Za roladu odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Mikserom od bjelanjaka, šećera i limunovog soka izradite srednje čvrsti snijeg.
U drugoj zdjeli izmiješajte mlijeko i ulje.
Dodajte brašno i na kraju žumanjke.
Izmiješajte pjenjačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Špatulom u smjesu sa žumanjcima lagano umiješajte snijeg.
Dobivenu biskvitnu smjesu izlijte u pripremljeni lim i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30 minuta.
Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i iz lima.
Prekrijte drugim komadom papira za pečenje i ohladite.
Za kremu mikserom vrhnje izradite u čvrsti šlag.
Umiješajte ricottu i šećer u prahu.
Odstranite papir za biskvita pa ga premažite pripremljenom kremom.
Po kremi rasporedite pripremljene jagode pa zarolajte roladu.
Stavite u hladnjak na minimalno 1 sat prije posluživanja.

petak, 12. srpnja 2024.

Voćni kolač s borovnicama i sirom

 

Prevruće mi je za neki pametni uvod.
Kolač je fin i relativno brzo gotov.
Original recepta pronašla sam kod Kototamo.

RECEPT:

Za tijesto:

3 jaja
100 g šećera
240 ml ulja
240 ml jogurta
360 g brašna
1 prašak za pecivo
350 g borovnica 
2 žlice griza

Za preljev:

2 jaja
400 g kiselog vrhnja
250 g krem sira
2 žlice šećera u prahu
1 žlica limunovog soka

Namastite i pobrašnite dublji lim za pečenje dimenzija 20 x 30 cm.
Zagrijete pećnicu na 200 C.
U većoj posudi pjenjačom istucite jaja.
Dodajte šećer, ulje i jogurt.
Na kraju umiješajte prosijanu smjesu brašna i praška za pecivo.
Dobro izmiješajte.
Polovicu smjese ulijete u pripremljeni lim.
Borovnice operite, osušite pa ih pomiješajte s grizom.
Rasporedite po tijestu.
Prelijte ostatkom tijesta.
Pomiješajte sve sastojke za preljev da dobijete jednoličnu smjesu pa prelijte preko tijesta.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45 minuta.
Ohladite.
Prije posluživanja narežite po želji.

utorak, 9. srpnja 2024.

Kolač s breskvama i medom

 


Brzi kolač s breskvama i medom.
U originalu je voće koje se koristi kruška ali ja sam imala doma par otužnih breskvi pa sam njih potrošila.
Original recepta pronašla sam ovdje.

RECEPT:

Za kolač:

3 breskve
80 ml meda
125 g maslaca
225 g brašna
1 prašak za pecivo
100 g krem sira
100 g šećera
1 vanilin šećer
2 jaja

Za preljev:

40 g šećera u prahu
1 žlica meda
2 žlice vruće vode

Breskve operite, odstranite im koštice pa ih narežite na šnitice.
U tavicu stavite 25 g maslaca pa dodajte i narezane breskve i med.
Kuhajte na umjerenoj vatri 5 minuta dok breskve ne omekšaju.
Ohladite.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup.
Mikserom pjenasto izradite preostalih 100 g maslaca, krem sir, šećer, vanilin šećer.
Dodajte jedno po jedno jaje.
Procijedite breskve od tekućine koju su pustile tijekom kuhanja.
Sačuvajte 100 ml tekućine.
Umiješajte u smjesu maslaca i sira.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo pa prosijte smjesu.
Prosijanu smjesu pomiješajte sa smjesom maslaca, sira i soka od bresaka.
Polovicu bresaka umiješajte u tijesto.
Izlijte u pripremljeni kalup i zagladite površinu.
Po vrhu kolača rasporedite ostatak bresaka.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat (napravite test čačkalicom).
Ohladite.
Za preljev pomiješajte šećer u prahu i med pa malo po malo dodajte vruću vodu dok ne dobijte gusti preljev.
Prelijte preko ohlađenog kolača i poslužite.

četvrtak, 4. srpnja 2024.

Štrudla s višnjama

 

Prepisujem naslov recepta pod imenom kako sam pronašla.
Mada je meni štrudla s vučenim tijestom.
Ovo bi kod nas doma bio dizani kolač s višnjama.
Kako god zvali preporučam vam da isprobate, jako je fino.
Original recepta pronašla sam ovdje.

RECEPT:

Za tijesto:

500 g brašna
1 žličica soli
2 žlice šećera
1 vrećica suhog kvasca
200 ml toplog mlijeka
100 ml ulja 
1 jaje

Za nadjev:

400 g višanja
150 g šećera
1 vanilin šećer
40 g gustina
50 ml vode

Za premaz:

1 jaje 
malo mlijeka

Kvasac i 2 žlice šećera pomiješajte s toplim mlijekom.
Stavite na toplo mjesto i ostavite da toplom mjestu da se zapjeni 10-ak minuta.
U veću posudu prosijte brašno pomiješano sa soli.
U sredini brašna načinite udubinu pa u nju stavite jaje, ulje i zapjenjeni kvasac.
Umijesite glatko i elastično tijesto.
Oblikujte tijesto u kuglu, lagano pobrašnite posudu, prekrite čistom kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto dok se tijestu ne udvostruči volumen, cca 1 sat.
Za nadjev u lonac stavite višnje, šećer i vanilin šećer.
Kuhajte na umjerenoj vatri dok ne provrije.
U 50 ml vode razmutite gustin.
Dodajte u višnje pa kuhajte, uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne.
Lim obložite papirom za pečenje.
Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini, dignuto tijesto podijelite na dva djela i razvaljajte u oblik pravokutnika.
Premažite svaki pravokutnik polovicom nadjeva.
Zarolajte pa stavite na pripremljeni lim.
Ponovite s drugom polovicom tijesta.
Prekrite čistom kuhinjskom krpom pa dižite na toplom mjestu pola sata.
Zagrijte pećnicu na 200 C.
Razmutite jaje s malo mlijeka pa premažite dignutu štrudlu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-ak minuta.
Poslužite mlako.

ponedjeljak, 1. srpnja 2024.

Kolač s ribizlima

 

Slučajno sam naišla na recept za ovaj kolač.
U trenutku kada sam probala prvi zalogaj imala sam madeleine trenutak.
To je to, to taj kolač koji sam godinama tražila, koji sam prije ohoho godina pojela i koji mi je bio preprefini a nikako da se dočepam recepta.
Tako da ovaj ide u bilježnicu sa klasicima kojima se redovito vraćam.

RECEPT:

Za prhko tijesto:

200 g brašna
150 g hladnog maslaca
4 žumanjka
40 g šećera u prahu
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli

Za nadjev od ribizla:

500 g ribizla
1 vrećica želatine u prahu
400 ml vode

Za bijelu kremu:

500 ml vrhnja za šlag
400 g krem sira
4 žlice šećera u prahu

Za koru od bjelanjaka:

4 bjelanjka
200 g šećera
1 žličica škrobnog brašna
4 žlice kokosa

Za koru od bjelanjaka istucite bjelanjke mikserom u čvrsti snijeg.
Postepeno dodajte šećer uz stalno miksanje.
Na kraju umiješajte i škrobno brašno.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Lim dimenzija 25 x 35 cm obložite papirom za pečenje.
Rasporedite snijeg od bjelanjaka u jednoličnom sloju.
Posipajte kokosom.
Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu pa odmah smanjite temperaturu na 140 C pa pecite koru 40 minuta.
Zatim smanjite temperaturu na 100 C pa sušite koru još 20 minuta.
Isključite pećnicu, odškrinite vrata pa ostavite koru da se ohladi u pećnici.
Za prhko tijesto prosijte brašno sa šećerom u prahu i praškom za pecivo.
Izmiješajte pa dodajte hladan maslac narezan na manje komadiće.
Brzim pokretima utrljajte maslac u brašno da dobijete mrvičastu smjesu.
Dodajte žumanjke i sol pa umijesite tijesto.
Lim dimenzija 25 x 35 cm namastite i pobrašnite.
Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljate tijesto na dimenzije lima pa ga prebacite u lim.
Nabockajte tijesto vilicom.ž
Stavite ga u hladnjak na 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Ohlađeno tijesto pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta dok ne porumeni.
Izvadite iz pećnice i ohladite.
Želatinu pripremite prema uputama na omotu i ostavite je da nabubri 15-ak minuta.
Ribizle očistite od peteljki pa ih operite.
Stavite ih i lonac i malo izgnječite vilicom.
Dodajte vodu pa kuhajte na srednje jakoj vatri dok se ne zagriju.
Maknite s vatre pa dodajte nabubrenu želatinu i miješajte dok se želatina ne otopi.
Prelijte preko ohlađene kore od prhkog tijesta.
Stavite u hladnjak na dva sata da se nadjev stegne.
Za bijelu kremu vrhnje za šlag, krem sir i šećer u prahu izmiksajte dok ne dobijete čvrstu kremu.
Premažite preko nadjeva od ribizla i zagladite površinu.
Na vrh stavite koru od bjelanjka.
Dobro ohladite.
Prije posluživanja narežite po želji.