Slučajno sam naišla na recept za ovaj kolač.
U trenutku kada sam probala prvi zalogaj imala sam madeleine trenutak.
To je to, to taj kolač koji sam godinama tražila, koji sam prije ohoho godina pojela i koji mi je bio preprefini a nikako da se dočepam recepta.
Tako da ovaj ide u bilježnicu sa klasicima kojima se redovito vraćam.
RECEPT:
Za prhko tijesto:
200 g brašna
150 g hladnog maslaca
4 žumanjka
40 g šećera u prahu
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
Za nadjev od ribizla:
500 g ribizla
1 vrećica želatine u prahu
400 ml vode
Za bijelu kremu:
500 ml vrhnja za šlag
400 g krem sira
4 žlice šećera u prahu
Za koru od bjelanjaka:
4 bjelanjka
200 g šećera
1 žličica škrobnog brašna
4 žlice kokosa
Za koru od bjelanjaka istucite bjelanjke mikserom u čvrsti snijeg.
Postepeno dodajte šećer uz stalno miksanje.
Na kraju umiješajte i škrobno brašno.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Lim dimenzija 25 x 35 cm obložite papirom za pečenje.
Rasporedite snijeg od bjelanjaka u jednoličnom sloju.
Posipajte kokosom.
Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu pa odmah smanjite temperaturu na 140 C pa pecite koru 40 minuta.
Zatim smanjite temperaturu na 100 C pa sušite koru još 20 minuta.
Isključite pećnicu, odškrinite vrata pa ostavite koru da se ohladi u pećnici.
Za prhko tijesto prosijte brašno sa šećerom u prahu i praškom za pecivo.
Izmiješajte pa dodajte hladan maslac narezan na manje komadiće.
Brzim pokretima utrljajte maslac u brašno da dobijete mrvičastu smjesu.
Dodajte žumanjke i sol pa umijesite tijesto.
Lim dimenzija 25 x 35 cm namastite i pobrašnite.
Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljate tijesto na dimenzije lima pa ga prebacite u lim.
Nabockajte tijesto vilicom.ž
Stavite ga u hladnjak na 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Ohlađeno tijesto pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta dok ne porumeni.
Izvadite iz pećnice i ohladite.
Želatinu pripremite prema uputama na omotu i ostavite je da nabubri 15-ak minuta.
Ribizle očistite od peteljki pa ih operite.
Stavite ih i lonac i malo izgnječite vilicom.
Dodajte vodu pa kuhajte na srednje jakoj vatri dok se ne zagriju.
Maknite s vatre pa dodajte nabubrenu želatinu i miješajte dok se želatina ne otopi.
Prelijte preko ohlađene kore od prhkog tijesta.
Stavite u hladnjak na dva sata da se nadjev stegne.
Za bijelu kremu vrhnje za šlag, krem sir i šećer u prahu izmiksajte dok ne dobijete čvrstu kremu.
Premažite preko nadjeva od ribizla i zagladite površinu.
Na vrh stavite koru od bjelanjka.
Dobro ohladite.
Prije posluživanja narežite po želji.