ponedjeljak, 30. rujna 2024.

Slana rolada sa sjemenkama bundeve

 


Nisam već dosta dugo nešto slano objavila.
Eto onda danas, slana rolada.
Original recepta pronašla sam kod Sonje.

RECEPT:

Za roladu:

100 g sjemenki bundeve
30 g brašna
1 žlica bučinog ulja
250 ml jogurta
1 prašak za pecivo
6 jaja
1 žličica soli

Za nadjev:

1 veći poriluk
maslinovo ulje
10 srednje velikih kiselih krastavaca
150 ml vrhnja za kuhanje
300 g krem sira
sol i papar po okusu

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Veliki lim od pećnice obložite papirom za pečenje.
Sjemenke bundeve sameljite u multipraktiku.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Bjelanjke mikserom istucite u čvrsti snijeg.
Dodajte im jedan po jedan žumanjak i nakon svakog dodavanja miksati da se smjesa ujednači.
Smjesi dodati jogurt, mljevene sjemenke bundeve, ulje, brašno, prašak z apecivo i sol pa sve dobro izmiješati špatulom.
Dobivenu smjesu rasporedite u pripremljeni lim za pečenje i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 12 minuta.
Pečeni list za roladu izvaditi iz pećnice.
Prekrite čistim listom papira za pečenje, pa umotajte u roladu.
Sada roladu umotajte još u kuhinjsku krpu i ostavite da se ohladi.
Sitno nasjeckajte poriluk pa ga prodinstajte na malo maslinovog ulja.
Kada je poriluk omekšao dodajte vrhnje za kuhanje.
Smanjite vatru i nastavite kuhati par minuta doka se smjesa ne zgusne.
Ohladite.
Sitno nasjeckajte krastavce.
U srednje velikoj posudi pomiješajte krem sir, nasjeckane krastavce i ohlađeni poriluk.
Odmotajte roladu i odstranite papir za pečenje.
Premažite roladu pripremljenim nadjevom i ponovno zarolajte.
Ohladite.
Narežite na šnite prije posluživanja.

četvrtak, 26. rujna 2024.

Medovik

 


Njegovo veličanstvo medovik.
Mislim da ne trebam ništa drugo reći.
Bila sam malo zaplašena ovom tortom iako sam napravila preko nekoliko torta.
Strah je bio totalno bez razloga.
Samo zahtjeva malo više vremena.
Ali kore možete ispeći dan dva ranije pa onda složiti tortu dan prije konzumacije jer je bolja kada odstoji.
Original recepta pronašla sam kod Mimi.

RECEPT:
Recept za ispis

Za kore:

170 g meda
100 g šećera
115 g maslaca
1 žlica sode bikarbone
3 jaja
prstohvat soli
1 žličica ekstrakta vanilije
520 g brašna

Za nadjev:

500 g kiselog vrhnja
500 g vrhnja za šlag
170 g meda

U lonac srednje veličine stavite med, šećer i maslac.
Zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi.
Nastavite kuhati još tri minute.
Maknite s vatre pa dodajte sodu bikarbonu.
Smjesa će se jako zapjeniti.
dobro izmiješajte.
U posudu od miksera stavite jaja i dodajte im sol i ekstrakt vanilije.
Miksajte dok se smjesa ne zapjeni.
Smanjite brzinu miksera pa ulijevajte smjesu s medom u tankom mlazu.
U tri do četiri navrata dodajte brašno miksajući između dodavanja.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju prebacite dobiveno tijesto.
Umijesite da se tijesto poveže.
Ako je potrebno dodajte još brašna.
Tijesto je u ovoj fazi vrlo mekano.
Tako da ga omotajte rastezljivom folijom i stavite u hladnjak na 2 sata.
Nakon hlađenje tijestom se puno lakše radi.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Na 8 komada papira za pečenje olovkom iscrtajte krug promjera 26 cm.
Na lagano pobrašnjenoj površini tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova.
Dok valjate jedan komad tijesta ostali neka vam budu u hladnjaku.
Svaki komad tijesta razvaljajte na pripremljenom listu papira za pečenje.
Svaki razvaljani krug od tijesta prebacite na lim za pečenje.
Pecite ga u prethodno zagrijanoj pećnici 8 minuta, dok ne dobije zlatno žutu boju.
Ohladite.
Za kremu vrhnje za šlag mikserom izradite u srednje čvrsti šlag.
U drugoj posudi izmiješajte kiselo vrhnje i med.
Spojite obje smjese i dobro izmiješajte.
Odvojite jednu koru ( neku koja je nije baš lijepo uspijela ili je pukla jer ćete nju izmrviti za posipati po torti).
Na tanjur za posluživanje stavite žlicu kreme (služi kao ljepilo da torta ne klizi po tanjuru) i na nju jednu koru.
Premažite koru sa sedminom kreme.
Nastavite slagati tortu dok ne potrošite sve kore i svu kremu.
Torto po vrhu i sa strane premažite kremom.
Koru koju ste odvojili sameljite u multipraktiku pa je utisnite uz rub torte i obilno posipajte po vrhu.
Ostavite tortu da odstoji u hladnjaku preko noći prije posluživanja.

ponedjeljak, 23. rujna 2024.

Kruh s pivom

 

Dolazi nam jesen pa onda treba pećnicu upaliti.
Pogotovo ovih dana kada je po danu toplo a navečer paše.
Jer grijanje još ne radi pa pećnica zarije stan taman koliko treba :)
Original recepta pronašla sam u ovdje.
Mjere u receptu za stvarno veliki kruh, ako vam se čini puno prepolovite količinu sastojaka.
Ali zahvaljujući pivu kruh je dugo svjež i izvrstan je tostiran.

RECEPT:

Za predtijesto:

125 g pive
125 g brašna
5 g svježeg kvasca

Za tijesto:

sve predtijesto
750 g brašna
50 g integralnog brašna
5 g svježeg kvasca
500 g vode
15 g soli

Za predtijesto ; u plastičnoj posudi s poklopcem, u pivi rastopite kvasac.
Dodajte brašno i izmiješajte.
Zatvorite posudu poklopcem i ostavite da se diže 5 sati.
Nakon što se predtijesto dizalo 5 sati u veliku plastičnu posudu prosijte obje vrste brašna pomiješano sa soli.
Kvasac otopite u vodi pa ga dodajte u smjesu brašna.
Dodajte i sve predtijesto.
Mijesite u posudi dok se svi sastojci ne povežu.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite tijesto.
Nastavite mijesiti 10 minuta.
Lagano pobrašnite posudu u kojoj ste umijesili tijesto pa dobiveno tijesto stavite unutra.
Prekrijte kuhinjskom krpom pa dižite na toplom mjestu 1 sat.
Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini premijesite tijesto.
Vratite ga u posudu, prekrijte kuhinjskom krpom i dižite još jedan sat.
Dobro pobrašnite košaricu za dizanje.
Pobrašnite radnu površinu pa premijesite i oblikujte tijesto.
Oblikovano tijesto stavite u košaricu i prekrite krpom pa ga dižite jedan sat.
Ugrijte pećnicu na 250 C.
Na dno pećnice stavite zagrijavati metalni lonac.
Lim obložite papirom za pečenje.
Dignuti kruh istresite na lim pa ga stavite u pećnicu a u lonac koji se grijao zajedno s pećnicom ubacite par kockica leda, koje će otapanjem stvoriti vodenu paru.
Pecite kruh 10 minuta a nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 220 C i izvadite lonac u kojem je bio led.
Nastavite peći kruh još 50-ak minuta ili dok ne bude imao lijepu i hrskavu koricu.
Ohladite.

petak, 20. rujna 2024.

Mrvičasta kokos pita

 

Nešto vrlo jednostavno i brzo.
Jer petak je.
I najavili su  lijepo vrijeme za vikend.
Treba iskoristiti za biti vani i uživati.
Original recepta pronašla sam kod Brune.

RECEPT:

Za tijesto:

150 g maslaca
150 g oštrog brašna
150 g glatkog brašna
100 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
1 jaje
1 žlica čvrstog jogurta
1 žličica praška za pecivo
50 g kokosa

Za nadjev:

1 l mlijeka
150 g pšeničnog griza
150 g šećera
2 vanilin šećera
150 g kokosa
1 čašica čvrstog jogurta (minus ona žlica koju ste stavili u tijesto)

U veliku zdjelu stavite suhe sastojke; obje vrste brašna, šećer, vanilin šećer, sol, prašak za pecivo i kokos.
Omekšali maslac narezati na manje komadiće pa dodajte smjesi suhih sastojaka.
Dodajte i jaje i jogurt.
Umijesite glatko tijesto.
Tijesto podijelite na dva jednaka dijela.
Jedan dio stavite u hladnjak a drugi ,koji ćete naribati po vrhu kolača, stavite u zamrzivač.
Za kremu u veći lonac ulijte mlijeko i dodajte šećer i vanilin šećer.
Kuhajte dok ne provrije.
Smanjite vatru pa postepeno dodajte griz uz stalno miješanje.
Kuhajte dok se ne zgusne.
Maknite s vatre pa umiješajte jogurt i kokos.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Veći lim namastite i pobrašnite.
Na pobrašnjenoj radnoj plohi razvaljajte tijesto koje je bilo u hladnjaku na dimenzije lima.
Tijesto nabockajte vilicom.
Po pripremljenom tijestu rasporedite pripremljenu kremu.
Izvadite ostatak tijesta iz zamrzivača pa ga naribajte po vrhu kolača.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35-40 minuta dok kolač ne dobije lijepu boju.
Ohladite.
Prije posluživanja narežite po želji.

srijeda, 18. rujna 2024.

Lepinje

 

Možda malo kasnim sa objavom ovog recepta jer realno sezona roštiljanja je iza nas.
Mada najavljuju lijepo vrijeme od sljedećeg tjedna ponovno.
Ako vam uleti neko roštiljanje toplo preporučujem da zamijesite ove lepinje.
Super su jednostavne za napraviti i jako su brzo gotove.
Original recepta pronašla sam u Matejkinoj kuharici.

RECEPT:

300 ml tople vode
1 žličica šećera
7 g suhog kvasca
1 žličica soli
375 g brašna
2 žlice biljnog ulja

U zdjelici pomiješajte vodu šećer i kvasac.
Stavite na toplo mjesto da se kvasac aktivira i zapjeni.
U veću posudu prosijte brašno i sol pa u sredini napravite udubinu i u nju ulijte zapjenjeni kvasac.
Umijesite tijesto.
Tijesto mora biti vrlo mekano.
Zatim dodajte ulje i umijesite ga u tijesto.
Prekrijte zdjelu krpom pa je stavite na toplo mjesto da se tijesto diže 20 minuta.
Veći lim obložite papirom za pečenje.
Dobro pobrašnite radnu površinu.
Tijesto podijelite na pet jednakih dijelova pa svaki stavite na brašno i oblikujte lepinju.
Treba biti dobro obložena brašnom kako se ne bi ljepila.
Slažite oblikovane lepinje na pripremljeni lim a između njih ostavite veliki razmak.
Prekrite ih krpom pa dižite još 15 minuta.
Lagano prstima ; od sredine prema van, još malo razvucite lepinje.
Pokrite krpom pa dižite još 20 minuta.
Zagrijte pećnicu na 280 C.
Lepinje pecite 7-9 minuta, dok se lijepo ne napuhnu i dobiju zlatno žutu boju.
Izvadite ih iz pećnice i odmah pokrijte vlažnom čistom krpom.
Ostavite ih tako 10-ak minuta dok ne omekšaju.

utorak, 10. rujna 2024.

Knedla kolač

 

Jedan od omiljenijih kolača mojih nećaka.
Čim krene sezona šljiva odmah me podsjete na njega, slatkice moje.
Original recepta pronašla sam kod Ivane.

RECEPT:

Za podlogu i posip:

400 g krušnih mrvica
130 g šećera
100 g maslaca

Za kremu od griza:

1 l mlijeka
180 g šećera
1 vanilin šećer
150 g griza
1 jaje
80 g maslaca

Za nadjev od šljiva:

1 kg očišćenih šljiva
100 g šećera
1 vanilin šećer
60 g gustina
6 žlica vode

Očišćene šljive narežite na manje komadiće. 
U dublju tavicu stavite šljive, šećer i vanilin šećer pa kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne provrije.
Nakon što šljive provriju, smanjite vatru pa nastavite kuhati još 10-ak minuta dok šljive ne omekšaju.
Za to vrijeme razmutite gustin u vodi pa umiješajte u šljive.
Kuhajte uz stalno miješanje, dok se ne zgusne.
Ohladite.
U velikoj tavici rastopite maslac , pa dodajte krušne mrvice.
Pržite uz stalno miješanje dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Maknite s vatre pa umiješajte šećer.
Ohladite.
Za kremu od griza u veći lonac stavite 700 ml mlijeka i dodajte šećer i vanilin šećer.
Kuhajte dok ne provrije.
Preostalih 300 ml mlijeka pomiješajte s grizom i jajetom.
U prokuhano mlijeko umiješajte smjesu mlijeka i griza.
Kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zgusne.
Maknite s vatre pa umiješajte maslac.
Na dno okruglog kalupa promjera 28 cm rasporedite polovicu pripremljenih krušnih mrvica.
Premažite polovicom kreme od griza.
Preko kreme od griza rasporedite nadjev od šljiva.
Zatim rasporedite preostalu kremu od griza i posipajte ostatkom krušnih mrvica.
Kolač dobro ohladite prije posluživanja.


ponedjeljak, 2. rujna 2024.

Izvrnuti kolač sa šljivama i rogačem

 


Godišnji je i službeno gotov.
Što reći o ljetu iza mene...
Zanimljivo, dinamično s emotivnim rollecoasterom.
Veselim se jako novoj blogerskoj školskoj godini :)
Za početak nešto jednostavno.
Original recepta pronašla sam kod Milice-Onelightshot.

RECEPT:

2 jaja
60 ml biljnog mlijeka
3 žlice otopljenog kokosovog ulja
70 g kokosovog šećera
50 g mljevenog rogača
50 g pirovog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
12 šljiva

Zagrijte pećnicu na 200 C.
Četvrtasti kalup dimenzija 20 x 20 cm obložite papirom za pečenje.
Šljive operite i odstranite im koštice.
Slažite šljive u pripremljeni lim tako da unutrašnjost okrenete prema dnu pleha.
Za tijesto u zdjeli pjenjačom izradite jaja.
Dodajte mlijeko i ulje.
Umiješajte i kokosov šećer, brašno, mljeveni rogač i prašak za pecivo.
izmiješajte.
Dobivenu smjesu prelijte preko šljiva i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-35 minuta.
Pečeni kolač ostavite da se kratko ohladi u kalupu pa ga istresite na tanjur za posluživanje.
Odstranite papir za pečenje i poslužite mlako.
Idealno uz kuglicu sladoleda od vanilije.