utorak, 10. rujna 2024.

Knedla kolač

 

Jedan od omiljenijih kolača mojih nećaka.
Čim krene sezona šljiva odmah me podsjete na njega, slatkice moje.
Original recepta pronašla sam kod Ivane.

RECEPT:

Za podlogu i posip:

400 g krušnih mrvica
130 g šećera
100 g maslaca

Za kremu od griza:

1 l mlijeka
180 g šećera
1 vanilin šećer
150 g griza
1 jaje
80 g maslaca

Za nadjev od šljiva:

1 kg očišćenih šljiva
100 g šećera
1 vanilin šećer
60 g gustina
6 žlica vode

Očišćene šljive narežite na manje komadiće. 
U dublju tavicu stavite šljive, šećer i vanilin šećer pa kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne provrije.
Nakon što šljive provriju, smanjite vatru pa nastavite kuhati još 10-ak minuta dok šljive ne omekšaju.
Za to vrijeme razmutite gustin u vodi pa umiješajte u šljive.
Kuhajte uz stalno miješanje, dok se ne zgusne.
Ohladite.
U velikoj tavici rastopite maslac , pa dodajte krušne mrvice.
Pržite uz stalno miješanje dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Maknite s vatre pa umiješajte šećer.
Ohladite.
Za kremu od griza u veći lonac stavite 700 ml mlijeka i dodajte šećer i vanilin šećer.
Kuhajte dok ne provrije.
Preostalih 300 ml mlijeka pomiješajte s grizom i jajetom.
U prokuhano mlijeko umiješajte smjesu mlijeka i griza.
Kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zgusne.
Maknite s vatre pa umiješajte maslac.
Na dno okruglog kalupa promjera 28 cm rasporedite polovicu pripremljenih krušnih mrvica.
Premažite polovicom kreme od griza.
Preko kreme od griza rasporedite nadjev od šljiva.
Zatim rasporedite preostalu kremu od griza i posipajte ostatkom krušnih mrvica.
Kolač dobro ohladite prije posluživanja.


Nema komentara:

Objavi komentar