ponedjeljak, 23. rujna 2024.

Kruh s pivom

 

Dolazi nam jesen pa onda treba pećnicu upaliti.
Pogotovo ovih dana kada je po danu toplo a navečer paše.
Jer grijanje još ne radi pa pećnica zarije stan taman koliko treba :)
Original recepta pronašla sam u ovdje.
Mjere u receptu za stvarno veliki kruh, ako vam se čini puno prepolovite količinu sastojaka.
Ali zahvaljujući pivu kruh je dugo svjež i izvrstan je tostiran.

RECEPT:

Za predtijesto:

125 g pive
125 g brašna
5 g svježeg kvasca

Za tijesto:

sve predtijesto
750 g brašna
50 g integralnog brašna
5 g svježeg kvasca
500 g vode
15 g soli

Za predtijesto ; u plastičnoj posudi s poklopcem, u pivi rastopite kvasac.
Dodajte brašno i izmiješajte.
Zatvorite posudu poklopcem i ostavite da se diže 5 sati.
Nakon što se predtijesto dizalo 5 sati u veliku plastičnu posudu prosijte obje vrste brašna pomiješano sa soli.
Kvasac otopite u vodi pa ga dodajte u smjesu brašna.
Dodajte i sve predtijesto.
Mijesite u posudi dok se svi sastojci ne povežu.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite tijesto.
Nastavite mijesiti 10 minuta.
Lagano pobrašnite posudu u kojoj ste umijesili tijesto pa dobiveno tijesto stavite unutra.
Prekrijte kuhinjskom krpom pa dižite na toplom mjestu 1 sat.
Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini premijesite tijesto.
Vratite ga u posudu, prekrijte kuhinjskom krpom i dižite još jedan sat.
Dobro pobrašnite košaricu za dizanje.
Pobrašnite radnu površinu pa premijesite i oblikujte tijesto.
Oblikovano tijesto stavite u košaricu i prekrite krpom pa ga dižite jedan sat.
Ugrijte pećnicu na 250 C.
Na dno pećnice stavite zagrijavati metalni lonac.
Lim obložite papirom za pečenje.
Dignuti kruh istresite na lim pa ga stavite u pećnicu a u lonac koji se grijao zajedno s pećnicom ubacite par kockica leda, koje će otapanjem stvoriti vodenu paru.
Pecite kruh 10 minuta a nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 220 C i izvadite lonac u kojem je bio led.
Nastavite peći kruh još 50-ak minuta ili dok ne bude imao lijepu i hrskavu koricu.
Ohladite.

Nema komentara:

Objavi komentar