srijeda, 18. rujna 2024.

Lepinje

 

Možda malo kasnim sa objavom ovog recepta jer realno sezona roštiljanja je iza nas.
Mada najavljuju lijepo vrijeme od sljedećeg tjedna ponovno.
Ako vam uleti neko roštiljanje toplo preporučujem da zamijesite ove lepinje.
Super su jednostavne za napraviti i jako su brzo gotove.
Original recepta pronašla sam u Matejkinoj kuharici.

RECEPT:

300 ml tople vode
1 žličica šećera
7 g suhog kvasca
1 žličica soli
375 g brašna
2 žlice biljnog ulja

U zdjelici pomiješajte vodu šećer i kvasac.
Stavite na toplo mjesto da se kvasac aktivira i zapjeni.
U veću posudu prosijte brašno i sol pa u sredini napravite udubinu i u nju ulijte zapjenjeni kvasac.
Umijesite tijesto.
Tijesto mora biti vrlo mekano.
Zatim dodajte ulje i umijesite ga u tijesto.
Prekrijte zdjelu krpom pa je stavite na toplo mjesto da se tijesto diže 20 minuta.
Veći lim obložite papirom za pečenje.
Dobro pobrašnite radnu površinu.
Tijesto podijelite na pet jednakih dijelova pa svaki stavite na brašno i oblikujte lepinju.
Treba biti dobro obložena brašnom kako se ne bi ljepila.
Slažite oblikovane lepinje na pripremljeni lim a između njih ostavite veliki razmak.
Prekrite ih krpom pa dižite još 15 minuta.
Lagano prstima ; od sredine prema van, još malo razvucite lepinje.
Pokrite krpom pa dižite još 20 minuta.
Zagrijte pećnicu na 280 C.
Lepinje pecite 7-9 minuta, dok se lijepo ne napuhnu i dobiju zlatno žutu boju.
Izvadite ih iz pećnice i odmah pokrijte vlažnom čistom krpom.
Ostavite ih tako 10-ak minuta dok ne omekšaju.

Nema komentara:

Objavi komentar