četvrtak, 31. listopada 2024.

Muffini za noć vještica

 

Mojim slatkicama za veselje :)
Original recepta sam pronašla ovdje.

RECEPT:

Za muffine:

80 ml mlake vode
180 g šećera u prahu
160 g maslaca
2 jaja
1 vanilin šećer
200 g brašna
1/2 praška za pecivo
1 prstohvat soli
100 g tekućeg jogurta

Za punjenje:

marmelada od maline

Za čokoladnu kremu:

350 g mascarponea
150 g Nutelle
70 g tamne čokolade
70 ml vrhnja za šlag

Za šišmiše:

12 Oreo keksa
24 kapljice bijele čokolade
rastopljena tamna čokolada

Zagrijte pećnicu na 180 C.
Lim za muffine obložite papirnatim šeširićima za muffine.
Mlaku vodu pomiješajte s kakaom da dobijemo glatku smjesu.
U manji lonac stavite maslac, šećer i vanilin šećer pa kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se maslac ne otopi.
Dobivenu smjesu prelijte u plastičnu posudu pa izradite mikserom dok ne dobijete pjenastu smjesu.
Umiješajte jedno po jedno jaje.
Umiješajte smjesu kakaa i vode i tekući jogurt.
Prosijte brašno pomiješano sa soli pa umiješajte u smjesu.
Dobivenu smjesu rasporedite u pripremljeni kalup za muffine.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 14-16 minuta.
Ohladite.
Ohlađene muffine izvadite iz kalupa pa im izdubite sredinu i napunite marmeladom od maline.
Za kremu vrhnje mikserom izradite u čvrsti šlag.
Čokoladu otopite na pari.
Mikserom pjenasto izradite mascarpone s Nutellom.
Umiješajte otopljenu čokoladu.
Na kraju špatulom umiješajte i šlag.
Stavite kremu u hladnjak da se ohladi.
Ohlađenu kremu prebacite u dresir vrećicu s ukrasnim nastavkom pa je naštrcajte na pripremljene muffine.
Za šišmiše razdvojite Oreo kekse i sastružite s njih kremu.
Na 12 polovica keksa rastopljenom čokoladom zalijepite kapljice bijele čokolade pa na sredini svak kapljice kapnite točkicu tamne čokolade da izgledaju kao oči.
Ohladite.
Kada su se ohladite stavite po jedan keks s očima na svaki muffin.
Preostalih 12 keksa prerežite na pola pa ih upiknite u kremu iz keksa s očiju da dobijte izgled šišmiševih ušiju.

ponedjeljak, 28. listopada 2024.

Hokkaido mliječni kruh

 

Ne znam kako vi ali ja sam jedva dočekala ovo pomicanje sata.
Većina prijatelja mi govori da nisam normalna ali ovo je totalno moje vrijeme.
Hladnije je, manje je aktivnosti a više vremena za biti doma.
Više mijesim i čitam a to su dvije od najdražih aktivnosti.
Original recept pronašla sam u Sandrinoj kuharici.

RECEPT:

Za thang zong starter:

100 g mlijeka
20 g brašna

Za tijesto:

400 g brašna
60 g šećera
1 paketić suhog kvasca
5 g soli
160 g toplog mlijeka
60 g maslaca
1 jaje

Za premaz:

1 jaje
15 g mlijeka

Najprije pripremite thang zong starter; u manji lonac stavite mlijeko pa dodajte brašno.
Izmiješajte da dobijete glatku smjesu bez grudica.
Kuhajte na srednje jakoj vatri dok se smjesa ne zgusne, odnosno dok na posudi ne ostaje trag od kuhače kada povučete po dnu.
Prebacite smjesu u drugu posudu i ostavite da se ohladi do sobne temperature.
U veću posudu prosijte brašno pomiješano sa soli.
Dodajte šećer i kvasac.
U manjoj posudi, na laganoj vatri, kuhajte mlijeko i maslac dok se maslac ne otopi.
Ostavite da se malo ohladi, neka ostane toplo, pa umiješajte jaje.
U posudu s brašnom dodajte starter i pripremljeno mlijeko pa kuhačom zamijesite tijesto pa ga mijesite 5 minuta.
Nastavite tijesto "tuči" kuhačom još 7-8 minuta dok ne dobijete mekano i lagano ljepljivo tijesto.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite tijesto.
Nastavite mijesiti dok ne dobijete elastično tijesto koje se ne lijepi za ruke.
Posudu u kojoj ste umijesili tijesto lagano premažite maslacem pa u nju stavite tijesto.
Prekrijte rastezljivom folijom pa ostavite da se diže na toplom mjestu 1 sat, odnosno dok mu se udvostruči volumen.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Kada je tijesto udvostručilo volumen, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i još ga jednom premijesite.
Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela pa svaki komadić premijesite.
Razvaljajte jedan po jedan dio tijesta u dužu trakicu koju zamotajte u rolicu.
Ponovite s preostala tri dijela tijesta.
Složite jednu do druge i prekrijte čistom kuhinjskom krpom.
Dižite na toplom mjestu između 30-45 minuta.
Ugrijte pećnicu na 250 C.
Dignuti kruh premažite smjesom jaja i mlijeka.
Pecite kruh 10 minuta a nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 220 C.
Nastavite peći kruh još 20-ak minuta ili dok ne bude imao lijepu i hrskavu koricu.
Ohladite.

četvrtak, 24. listopada 2024.

Kiflice s Lino Ladom Milk

 


Zericu sam jače ispekla kiflice.
Slučajno.
Malo sam se zaboravila.
Ali nije smetalo puno, planule su brzinom munje.
Original recepta pronašla sam kod @sandy_taste.

RECEPT:

Za tijesto:

550 g brašna
1 vrećica instant kvasca
prstohvat soli
50 g šećera
1 vanilin šećer
350 ml mlijeka
100 ml ulja

Za nadjev:

Lino Lada Milk (ili bilo koji namaz te vrste, mada budimo realni nema do Lino Lade Milk)

Za premaz:

1 jaje
malo mlijeka

Za posip:

mljeveni lješnjaci

Toplo mlijeko pomiješajte s instant kvascem, žličicom šećera i žličicom brašna.
Ostavite na toplom mjestu da se kvasac zapjeni.
U veliku posudu prosijte brašno pomiješano sa soli.
Dodajte šećer, vanilin šećer i ulje.
U sredini napravite udubinu pa u nju ulijte zapjenjeni kvasac.
Zamijesite glatko i elastično tijesto.
Zdjelu u kojoj ste zamijesili tijesto lagano pobrašnite pa vratite tijesto unutra.
Prekrite čistom kuhinjskom krpom i dižite na toplom mjestu 1 sat.
Pripremite 3 velika lima pečenje i obložite ih papirom za pečenje.
Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini dignuto tijesto podijelite na 4 jednaka dijela.
Razvaljajte svaki dio u krug pa ga izrežite na 8 trokuta.
Na vrh svakog trokuta tijesta stavite žličicu Lino Lade i zarolajte.
Kiflice slažite na pripremljeni lim.
Ostavite kiflice da odstoje na toplom mjestu 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 190 C.
Izmutite jaje s malo mlijeka pa premažite kiflice.
Posipajte ih mljevenim lješnjacima.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15-ak minuta.

ponedjeljak, 21. listopada 2024.

Slani quiche s graškom i lososom

 

Nakon podosta vremena evo i jedne slane pite na blogu.
Original recepta pronašla sam u Matejkinoj kuharici.

RECEPT:

Za tijesto:

125 g brašna
125 g oštrog brašna
125 g hladnog maslaca
1/2 žličice soli
1 jaje

Za nadjev:

2 žlice maslinovog ulja
1 poriluk
1 češanj češnjaka
100 g graška
100 g dimljenog lososa
75 g feta sira
1/2 žličice svježeg kopra
sol i papar po ukusu

Za preljev:

4 jaja
100 ml vrhnja za šlag
100 g kiselog vrhnja
25 g ribanog parmezana
sol i papar po ukusu

Okrugli kalup za pite namastite i pobrašnite.
U zdjeli pomiješajte obje vrste brašna, sol i maslac pa trljanjem među dlanovima mijesite dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
Dodajte jaje i kratko mijesite, samo dok se tijesto ne poveže.
Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto na promjer kalupa.
Utisnite ga u pripremljeni kalup pa ga stavite u hladnjak dok se pećnica ne ugrije na 200 C.
Ohlađeno tijesto nabockajte vilicom, pa ga stavite peći u zagrijanu pećnicu 15 minuta.
Za nadjev na vrućem ulju dinstajte poriluk nasjeckan na sitne komadiće dok ne omekša.
Dodajte nasjeckani češnjak i grašak pa dinstajte na srednjoj temperaturi još 10-ak minuta.
Maknite s vatre pa dodajte nasjeckani kopar i posolite i popaprite po ukusu (možda malo manje jer na nadjev ide i dimljeni losos koji zna biti poprilično slan).
Na polupečeno tijesto rasporedite pripremljeni nadjev pa po njemu složite dimljeni losos.
Za preljev pomiješajte sve sastojke i prelijte preko pite.
Pecite 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 C.
Pečeni quiche izvadite iz pećnice pa ostavite da se prohladi 10-ak minuta prije posluživanja.

ponedjeljak, 14. listopada 2024.

Pletenica s orasima

 

Javlja mi se neki dan prijateljica (podaci poznati redakciji) moraš objaviti nešto s bučom, svi sad imaju recepte s bučom.
Umirem od smijeha na njenu poruku i šaljem joj odgovor da baš neću :)
Prava istina je da još nisam ništa s bučom napravila ove jeseni.
Ali sam počela mijesiti zato.
Svaka preporuka za ovu pletenicu s orasima.
To što je ostala samo jedna šnita za fotkanje sve govori :).
Original recepta pronašla sam kod Milice.

RECEPT:

Za tijesto:

170 ml toplog mlijeka
60 g šećera
1 vrećica suhog kvasca
60 g maslaca sobne temperature
2 jaja
1 vanilin šećer
450 g brašna
naribana korica 1 limuna
1/2 žličice soli

Za nadjev:

250 g mljevenih oraha
130 g maslaca sobne temperature
170 g smeđeg šećera
1/2 žličice mljevenog cimeta
1/2 žličice mljevenog kardamoma
1 manja jabuka, naribana

Za premaz:

1 žumanjak
malo mlijeka

Za preljev:

70 ml mlijeka
3 žlice šećera


Za tijesto i toplom mlijeko dodajte žličicu šećera. žličicu brašna i instant kvasac.
Pomiješajte i stavite na toplo mjesto da se kvasac aktivira i zapjeni.
U veliku posudu prosijte brašno pomiješano sa soli.
Dodajte šećer, maslac narezan na manje komadiće, vanilin šećer i naribanu limunovu koricu.
U sredini napravite udubinu pa u nju stavite jaja i zapjenjeni kvasac.
Umijesite meko i elastično tijesto.
Pobrašnite posudu pa u nju stavite tijesto.
Prekrite čistom kuhinjskom krpom i stavite na toplo mjesto da se diže 2 sata.
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Namastite i pobrašnite veliki, duguljasti kalup za kruh.
Za nadjev pomiješajte maslac i smeđi šećer s začinima.
Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljate tijesto na pravokutnik dimenzija 50 x 30 cm.
Premažite nadjevom od maslaca i šećera od ruba do ruba.
Posipajte orasima i naribanom jabukom.
Zamotajte u roladu.
Roladu duljinom prerežite pa upletite u pletenicu.
Stavite u pripremljeni lim.
Prekrite čistom krpom pa dižite na toplom mjestu još 30 minuta.
Pomiješajte žumanjke s malo mlijeka pa premažite pletenicu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45 minuta.
Dok se pletenica peče, skuhajte mlijeko s šećerom dok ne provrije.
Ispečenu pletenicu prelijte sa smjesom mlijeka i šećera dok je još u kalupu.
Ostavite pletenicu u kalupu 10-ak minuta dok se mlijeko ne upije.
Izvadite pletenicu na rešetku da se ohladi do kraja.
Prije posluživanja narežite na šnite.

ponedjeljak, 7. listopada 2024.

Kuglof s limunom i makom

 

Ko o čemu a ja opet o kuglofima :)
Nit vodilja je bio Brunin kuglof plus moj malo dodatak od par otužnih banana i nešto brazilskih oraščića i čokolade.

RECEPT:

Za kuglof:

300 g brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
25 g mljevenog maka
150 g šećera
1 vanilin šećer
3 jaja
150 g kiselog vrhnja
2 žličice arome vanilije
50 ml soka od limuna
naribana korica limuna
170 g otopljenog maslaca
60 ml ulja 
2 zrele banane
100 g nasjeckane čokolade
100 g nasjeckanih brazilskih oraščića

Za posip:

šećer u prahu

Namastite i pobrašnite kalup za kuglof.
Zagrijte pećnicu na 170 C.
U veću zdjelu stavite banane pa ih ispasirajte vilicom.
Dodajte jaja, šećer i vanilin šećer pa sve dobro izmiješajte.
Umiješajte kiselo vrhnje, aromu vanilije, sok i koricu limuna, otopljeni maslac i ulje pa dobro izmiješajte.
U drugoj posudi pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo.
Pomiješanu smjesu prosijte u smjesu mokrih sastojaka i izmiješajte.
Na kraju umiješajte i mljeveni mak, nasjeckanu čokoladu i brazilske oraščiće.
Dobivenu smjesu ulijete u pripremljeni kalup za kuglof.
Zagladite površinu.
pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 1 sat.
pečeni kuglof izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.
Prije pečenja posipajte šećerom u prahu.

četvrtak, 3. listopada 2024.

Torta s jabukama

 

Jesen je. 
Pa onda jabuke.
Nekako mi se čini da su jabuke najčešće sastojak za neke "suhe" kolače kao pite ili biskvitno tijesto s jabukama.
Nema baš puno kremastih kolača s jabukama.

RECEPT:

Za biskvit:

240 ml mlijeka
75 g šećera
120 g brašna
1 prašak za pecivo

Za nadjev:

1 kg oguljenih i očišćenih jabuka
mahuna vanilije
1 žličica mljevenog cimeta
300 ml vrhnja za šlag
50 g šećera u prahu
1 vrećica želatine
naribana korica 1 limuna

Za ukras:

200 ml vrhnja za šlag

Zagrijte pećnicu na 170 C.
Namastite i pobrašnite okrugli kalup za tortu promjera 26 cm.
U veću posudu prosijte brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Dodajte šećer.
Ulijte mlijeko pa dobro izmiješajte.
Dobivenu smjesu ulijte u pripremljeni kalup i zagladite površinu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-35 minuta (napravite test čačkalicom).
Ohladite.
Jabuke narežite na manje kockice pa ih stavite u lonac.
Dodajte srž i mahunu vanilije i mljeven cimet.
Dodajte i 100 ml vode.
Kuhajte na umjerenoj vatri dok jabuke ne omekšaju.
Ohladite.
Iz jabuka izvadite mahunu vanilije pa ih ocijedite od viška tekućine.
Sačuvajte tekućinu jer ćete njom natopiti biskvit.
Jabuke ispasirajte štapnim mikserom.
Želatinu stavite u čašu pa je prelijte s 4 žlice hladne vode i ostavite da nabubri 10 minuta.
Vrhnje i šećer u prahu mikserom istucite u čvrsti šlag.
4 žlice soka koji ste ostavili za natopiti biskvit zagrijavajte u manjem loncu dok ne provrije.
Maknite s vatre pa dodajte nabubrenu želatinu i miješajte dok se ne otopi.
Na tanjur za posluživanje stavite biskvit a oko njega obruč kalupa.
Ostatkom soka od jabuka natopite biskvit.
U šlag umiješajte rastopljenu želatinu, naribanu limunovu koricu i pire od jabuka.
Dobro izmiješajte pa dobivenu kremu rasporedite na pripremljeni biskvit.
Zagladite površinu.
Mikserom istucite preostalo vrhnje u čvrsti šlag.
Premažite ga preko kreme.
Ukrasite tortu po želji (ja sam odvojila dio šlaga pa ga ukrasno naštrcala i posipala s mljevenim pistacijama).
Ohladite prije posluživanja.