ponedjeljak, 28. listopada 2024.

Hokkaido mliječni kruh

 

Ne znam kako vi ali ja sam jedva dočekala ovo pomicanje sata.
Većina prijatelja mi govori da nisam normalna ali ovo je totalno moje vrijeme.
Hladnije je, manje je aktivnosti a više vremena za biti doma.
Više mijesim i čitam a to su dvije od najdražih aktivnosti.
Original recept pronašla sam u Sandrinoj kuharici.

RECEPT:

Za thang zong starter:

100 g mlijeka
20 g brašna

Za tijesto:

400 g brašna
60 g šećera
1 paketić suhog kvasca
5 g soli
160 g toplog mlijeka
60 g maslaca
1 jaje

Za premaz:

1 jaje
15 g mlijeka

Najprije pripremite thang zong starter; u manji lonac stavite mlijeko pa dodajte brašno.
Izmiješajte da dobijete glatku smjesu bez grudica.
Kuhajte na srednje jakoj vatri dok se smjesa ne zgusne, odnosno dok na posudi ne ostaje trag od kuhače kada povučete po dnu.
Prebacite smjesu u drugu posudu i ostavite da se ohladi do sobne temperature.
U veću posudu prosijte brašno pomiješano sa soli.
Dodajte šećer i kvasac.
U manjoj posudi, na laganoj vatri, kuhajte mlijeko i maslac dok se maslac ne otopi.
Ostavite da se malo ohladi, neka ostane toplo, pa umiješajte jaje.
U posudu s brašnom dodajte starter i pripremljeno mlijeko pa kuhačom zamijesite tijesto pa ga mijesite 5 minuta.
Nastavite tijesto "tuči" kuhačom još 7-8 minuta dok ne dobijete mekano i lagano ljepljivo tijesto.
Lagano pobrašnite radnu površinu pa na nju istresite tijesto.
Nastavite mijesiti dok ne dobijete elastično tijesto koje se ne lijepi za ruke.
Posudu u kojoj ste umijesili tijesto lagano premažite maslacem pa u nju stavite tijesto.
Prekrijte rastezljivom folijom pa ostavite da se diže na toplom mjestu 1 sat, odnosno dok mu se udvostruči volumen.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Kada je tijesto udvostručilo volumen, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i još ga jednom premijesite.
Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela pa svaki komadić premijesite.
Razvaljajte jedan po jedan dio tijesta u dužu trakicu koju zamotajte u rolicu.
Ponovite s preostala tri dijela tijesta.
Složite jednu do druge i prekrijte čistom kuhinjskom krpom.
Dižite na toplom mjestu između 30-45 minuta.
Ugrijte pećnicu na 250 C.
Dignuti kruh premažite smjesom jaja i mlijeka.
Pecite kruh 10 minuta a nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 220 C.
Nastavite peći kruh još 20-ak minuta ili dok ne bude imao lijepu i hrskavu koricu.
Ohladite.

Nema komentara:

Objavi komentar