ponedjeljak, 21. listopada 2024.

Slani quiche s graškom i lososom

 

Nakon podosta vremena evo i jedne slane pite na blogu.
Original recepta pronašla sam u Matejkinoj kuharici.

RECEPT:

Za tijesto:

125 g brašna
125 g oštrog brašna
125 g hladnog maslaca
1/2 žličice soli
1 jaje

Za nadjev:

2 žlice maslinovog ulja
1 poriluk
1 češanj češnjaka
100 g graška
100 g dimljenog lososa
75 g feta sira
1/2 žličice svježeg kopra
sol i papar po ukusu

Za preljev:

4 jaja
100 ml vrhnja za šlag
100 g kiselog vrhnja
25 g ribanog parmezana
sol i papar po ukusu

Okrugli kalup za pite namastite i pobrašnite.
U zdjeli pomiješajte obje vrste brašna, sol i maslac pa trljanjem među dlanovima mijesite dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
Dodajte jaje i kratko mijesite, samo dok se tijesto ne poveže.
Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto na promjer kalupa.
Utisnite ga u pripremljeni kalup pa ga stavite u hladnjak dok se pećnica ne ugrije na 200 C.
Ohlađeno tijesto nabockajte vilicom, pa ga stavite peći u zagrijanu pećnicu 15 minuta.
Za nadjev na vrućem ulju dinstajte poriluk nasjeckan na sitne komadiće dok ne omekša.
Dodajte nasjeckani češnjak i grašak pa dinstajte na srednjoj temperaturi još 10-ak minuta.
Maknite s vatre pa dodajte nasjeckani kopar i posolite i popaprite po ukusu (možda malo manje jer na nadjev ide i dimljeni losos koji zna biti poprilično slan).
Na polupečeno tijesto rasporedite pripremljeni nadjev pa po njemu složite dimljeni losos.
Za preljev pomiješajte sve sastojke i prelijte preko pite.
Pecite 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 C.
Pečeni quiche izvadite iz pećnice pa ostavite da se prohladi 10-ak minuta prije posluživanja.

Nema komentara:

Objavi komentar