ponedjeljak, 25. studenoga 2024.

Cimet rolice

 

Sad je idealno vrijeme za dizana tijesta.
Jer ima li iša bolje ovih hladnih ii kratkih dana nego ušuškati se doma uz knjigu, čaj i toplu cimet rolicu.
original recepta pronašla sam kod Ivane. 
 
RECEPT:
 
Za tijesto:
 
80 g otopljenog maslaca
240 ml toplog mlijeka
2 jaja
100 g šećera
1 žličica soli
10 g suhog kvasca
550 g brašna
 
Za nadjev:
 
150 g omekšalog maslaca
130 g smeđeg šećera
2 žličice cimeta
 
Za preljev:
 
200 g krem sira
50 g omekšalog maslaca
100 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
 
U manjoj posudu pomiješajte toplo mlijeko s kvascem i žličicom šećera.
Stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
U veću posudu prosijte brašno pa umiješajte šećer i sol.
U sredini napravite udubinu pa u nju stavite jaja, otopljeni maslac i zapijenjeni kvasac.
Umijesite glatko i elastično tijesto.
pobrašnite posudu u kojoj ste umijesili tijesto pa ga vratite unutra.
Prekrite čistom kuhinjskom krpom pa da stavite na toplo mjesto da se diže 1 sat ili dok se ne udvostruči.
Dok se tijesto diže pripremite nadjev.
Mikserom pjenasto izradite maslac, šećer i cimet da dobijete glatku smjesu.
Namastite i pobrašnite dublji lim za pečenje.
Na lagano pobrašnjenu radnu površinu istresite dignuto tijesto.
Razvaljajte ga u pravokutnik dimenzija cca 55- 35 cm.
Premažite pripremljenim nadjevom.
Zarolajte poput rolade duž dulje strane tijesta.
Izrežite na 14 jednakih dijelova.
Slažite u pripremljeni lim za pečenje.
Prekrite čistom kuhinjskom krpom pa dižite rolice 45 minuta.
Zagrijte pećnicu na 190 C.
Dignute rolice pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta.
Dok se rolice peku izmiješajte sve sastojke za preljev.
Pečene rolice izvadite iz pećnice pa ih ostavite da se ohlade 5 minuta.
Rasporedite preljev preko rolica i poslužite.

Nema komentara:

Objavi komentar