Jučer je kod mene doma kako ja volim reći eksplodirao Božić.
I onda sam se navečer uvukla u božićnu piđamu, pogasila svjetla i uživala uz lampice i pogledala film.
Idealna nedjelja :)
Za mirisnu pozadinu preporučujem da si napravite ovaj kruščić.
Original recepta pronašla sam ovdje.
RECEPT:
80 g maslaca
250 ml toplog mlijeka
50 ml javorovog sirupa
1 paketić instant kvasca
420 g brašna
1/2 žličice soli
40 g krupno nasjeckanih oraha
60 g nasjeckane čokolade
1 žlica mljevenog cimeta
Pomiješajte toplo mlijeko s javorovim sirupom.
Umiješajte instant kvasac pa stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
U veću posudu prosijte brašno pomiješano sa soli i mljevenim cimetom.
Otopite maslac.
U sredini smjese brašna i soli napravite udubinu pa ulijte zapjenjeni kvasac i otopljeni maslac.
Umijesite glatko i elastično tijesto.
lagano pobrašnite posudu u kojoj ste umijesili tijesto pa vratite tijesto unutra.
Prekrite čistom kuhinjskom krpom pa dižite na toplom mjestu 1 sat.
Namastite i pobrašnite duguljasti kalup za kruh.
Na lagano pobrašnjenu radnu površinu istresite dignuto tijesto pa u njega umijesite nasjeckane orahe i čokolade.
Oblikujte tijesto u štrucu.
Stavite u pripremljeni kalup pa prekrijte čistom kuhinjskom krpom i dižite na toplom mjestu 1 sat.
Ugrijte pećnicu na 220 C.
Na dno pećnice stavite zagrijavati metalni lonac.
Lim obložite papirom za pečenje.
Dignuti kruh istresite na lim pa ga stavite u pećnicu a u lonac koji se grijao zajedno s pećnicom ubacite par kockica leda, koje će otapanjem stvoriti vodenu paru.
Pecite kruh 10 minuta a nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 200 C i izvadite lonac u kojem je bio led.
Nastavite peći kruh još 30-ak minuta ili dok ne bude imao lijepu i hrskavu koricu.Ohladite.
Nema komentara:
Objavi komentar