Nisam planirala baš ovako dugačku pauzu od bloga, ali život.
Vrlo jednostavan i brz recept za kruh.
Original recepta pronašla sam u kuharici Together Jamie Olivera.
RECEPT:
500 g brašna
1 žličica soli
1 paketić instant kvasca
50 g jogurta
3 žlice cvjetnog meda
300 ml mlake vode
maslinovo ulje
U zdjelicu ulijte mlaku vodu, dodajte jogurt, 1 žlicu meda i instant kvasac.
Izmiješajte.
Stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
U veliku zdjelu prosijte brašno i žličicu soli.
U sredini napravite udubinu pa u nju ulijte zapjenjeni kvasac.
Umijesite glatko i elastično tijesto.
Pobrašnite zdjelu u kojoj ste umijesili tijesto pa ga vratite unutra.
Prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže 1 sat ili dok se tijestu ne udvostruči volumen.
Namastite i pobrašnite dublji lim za pečenje dimenzija 30 x 40 cm.
Dignuto tijesto istresite u pripremljeni kalup pa ga rukama razvucite da popuni cijeli kalup.
Pokapajte maslinovo ulje po vrhu tijesta pa ga razmažite.
Ponovno prekrijte kuhinjskom krpom i dižite na toplom mjestu 1 sat ili dok se tijestu ne udvostruči volumen.
Ugrijte pećnicu na 220 C.
Na dno pećnice stavite zagrijavati metalni lonac.
Lim obložite papirom za pečenje.
Dignuti kruh istresite na lim pa ga stavite u pećnicu a u lonac koji se grijao zajedno s pećnicom ubacite par kockica leda, koje će otapanjem stvoriti vodenu paru.
Pecite focacciu 10 minuta a nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 200 C i izvadite lonac u kojem je bio led.
Nastavite peći focacciu još 20-ak minuta ili dok ne dobije lijepu i hrskavu koricu.Vruću focacciu premažite preostalim medom.
Nema komentara:
Objavi komentar