Probajte umijesiti ovaj kruh, genijalan je.
Original recepta pronašla sam kod Marije, i ona u originalnom receptu koristi bučino brašno.
E sad ja ga nisam imala, ja sam samljela bučine koštice u brašno.
Daju odličan okus kruhu i održavaju ga lijepo svježim.
RECEPT:
200 g sitno mljevenih bučinih koštica
600 g brašna T-850
1 paketić instant kvasca
15 g soli
žličica soli
525 ml tople vode
U posudu stavite toplu vodu pa dodajte žličicu šećera i instant kvasac.
Stavite na toplo mjesto da se zapjeni.
U drugu posudu prosijte brašno pomiješano s soli.
Umiješajte i mljevene bučine koštice.
U sredini napravite udubinu pa u nju ulijte zapjenjeni kvasac.
Umijesite glatko i elastično tijesto.
Posudu u kojoj ste umijesili kruh pobrašnite pa u nju vratite tijesto.
Prekrite čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže dok mu se ne udvostruči volumen.
Dobro pobrašnite okruglu košaricu za dizanje kruha.
Dignuto tijesto premijesite na lagano pobrašnjenoj radnoj površini.
Oblikujte u kuglu pa je stavite u pobrašnjenu košaricu za dizanje tako da spoj na tijestu bude na vrhu.
Ponovno prekrijte kuhinjskom krpom pa ponovno dižite kruh 1 sat.
Ugrijte pećnicu na 250 C.
Na dno pećnice stavite zagrijavati metalni lonac.
Lim obložite papirom za pečenje.
Dignuti kruh istresite na lim pa ga stavite u pećnicu a u lonac koji se grijao zajedno s pećnicom ubacite par kockica leda, koje će otapanjem stvoriti vodenu paru.
Pecite kruh 10 minuta a nakon toga smanjite temperaturu pećnice na 220 C i izvadite lonac u kojem je bio led.
Nastavite peći kruh još 30-ak minuta ili dok ne dobije lijepu i hrskavu koricu.
Nema komentara:
Objavi komentar